"Vrouw met baard" uit Oostenrijk wint Songfestival

De favorieten van het Eurovisiesongfestival hebben hun favorietenrol waargemaakt. Transgenderist Conchita Wurst won met haar dramatische ballade "Rise like a phoenix". The Common Linnets met Ilse DeLange en Waylon eindigden met het ingetogen "Calm after the storm" op de tweede plaats en het podium werd vervolledigd door Sanna Nielsen uit Zweden.

Conchita Wurst (Tom Neuwirth) uit Oostenrijk heeft voor een primeur gezorgd op de 59e editie van het Eurovisiesongfestival. Voor het eerst wint een bebaarde transgenderist de liedjeswedstrijd.

Wurst raakte de kijkers en de vakjury's met haar dramatische ballade "Rise like a phoenix" en kreeg in totaal 290 punten. "Het nummer past bij de soundtrack van een James Bond-film", klonk het. Wurst trotseerde het publiek helemaal op haar eentje op het grote podium van de B&W Hallerne in Kopenhagen.

Net voor ze haar winnende nummer een tweede keer mocht opvoeren, sprak Wurst een boodschap van vrede en vrijheid voor iedereen uit. Na afloop klonk het zo: "Ik ben werkelijk zo blij en dankbaar. Ik zei bij mezelf. Laat me deze ene keer degene zijn met geluk.".

Ilse DeLange en Waylon deden het als The Common Linnets bijzonder goed met hun ingetogen countrynummer "Calm after the storm" en strandden op de tweede plaats met 238 punten. Ze kregen acht keer het maximum van de punten. Enkel Conchita Wurst deed beter met dertien keer twaalf punten.

Het optreden van The Common Linnets werd intiem in beeld gebracht en was een verademing tussen alle theatrale acts die tijdens de finale de revue passeerden. De Zweedse Sanna Nielsen eindigde met 218 punten nog op het podium. In totaal namen 26 landen deel aan de finale van de liedjeswedstrijd.

Boegeroep voor Rusland tijdens de puntentelling

De finale van de 59e editie van het Eurovisiesongfestival werd op gang geschoten door Mariya Yaremtsjuk uit Oekraïne. Yeremtsjuk introduceerde de act met het hamsterrad op mensenmaat op het Songfestival tijdens haar poppy vertolking van "Tick-tock".

De deelname van Oekraïne en Rusland werd extra in de gaten gehouden omdat beide landen op gespannen voet leven.

Rusland schonk Oekraïne uiteindelijk zeven punten. Oekraine had vier punten veil voor de Talmachevy-zussen (foto), die met "Shine" op de zevende plaats eindigden. Opvallend was dat er tijdens het toekennen van de punten heel wat boegeroep was in de B&W Hallerne in Kopenhagen. Oekraïne eindigde op de zesde plaats met 113 punten, Rusland een plaats lager met 89 punten.

Trapeze, trampoline, rolschaatsen en een natte Spaanse furie

Verschillende kandidaten probeerden zich tijdens de avond te onderscheiden met een opvallende act. Zo was een danseres uit Azerbeidzjan die afdaalde op een trapeze, een rolschaatsende dame uit Montenegro en een heuse trampoline waarop de jongens van Freaky Fortune Feat. RiskyKidd duchtig op sprongen aan het eind van hun nummer "Rise up". Het leverde hen geen windeieren op en ze eindigden in de rechterkolom van de finale.

De wipplank van de Russische Tolmachevy Sisters en de natte Spaanse furie Ruth Lorenzo werden meer gesmaakt. De Tomachevy Sisters hadden een wipplank op het podium geposteerd en Ruth Lorenzo (foto) beeldde "Dancing in the rain" heel realistisch uit. Ze besteeg het podium met doorweekt haar.

Zwitserland viel op met de multi-instrumentale act van Sebalter. De zanger floot een aardig deuntje en toonde tijdens "Hunter of stars" ook aan dat hij simultaan kan zingen terwijl hij drumt. Tussendoor had hij ook de tijd om even viool te spelen.

De rode lantaarn was dit jaar voor Frankrijk. Twin Twin moest het stellen met amper twee punten voor "Moustache". Het nummer leek hard op het werk van Stromae, maar kon niet bekoren.

België schenkt "douze points" aan Oostenrijk

Ook de halve finalisten die geen plaats in de finale konden verzilveren mochten punten toekennen voor de finale. Angelique Vlieghe uit Kortrijk, een 24-jarige godsdienstleerkracht mocht ze bekendmaken tijdens de liveshow.

De Belgische vakjury en de televoters hebben Conchita Wurst uit Oostenrijk op de eerste plaats gezet met twaalf punten. Zweden kreeg tien punten en Nederland werd met acht punten bekroond.

De andere Belgische punten gingen naar Hongarije (7), Denemarken (6), Roemenië (5), Oekraïne (4), Finland (3), Spanje (2) en Verenigd Koninkrijk (1).