"Zijn er nog maar vier liedjes gepasseerd, hoor ik u huilen"

Hij is ongetwijfeld een van de meest besproken Songfestivalcommentatoren ooit. Terry Wogan was dan ook niet bang zijn mening te delen op een vaak ironische, zelfs sarcastische manier. Hij belichaamde tot 2008 de liefde-haatverhouding van de Britten met het Songfestival als geen ander ("Op het Europese vasteland denken ze dat het Songfestival een overwinning is voor mooie muziek."). We selecteerden een aantal van zijn opmerkelijkste uitspraken en hopen dat het er vanavond even stout aan mag toegaan in welke commentaarstoel dan ook.

Dat andere commentatoren van het Songfestival zijn typische humor niet begrepen ("Uitlachtelevisie!"), omschreef hij in het Britse praatprogramma "Parkinson" als volgt: "Als ik arriveer op dit evenement, word ik onmiddellijk aangevallen door de presentatoren van alle andere landen: "Als je er niet van houdt, waarom doe je dit dan?". Maar ik hou ervan. Alleen, ik doe dat op een andere manier dan zij. Ik weet dat dit een klucht is. En iedereen in dit land weet dat het een klucht is."

In 2007 zei hij op BBC: "De deelnemers doen allemaal hun best. Ze weten niet dat ze zich belachelijk maken." En: "Ik kan nooit op voorhand zeggen wie er wint. De reden daarvoor is dat ik van muziek hou."

"Het spijt me vreselijk, maar ik denk niet dat er iemand in Albanië zo uitziet." (Fotomodel Ledina Çelo mocht in 2005 voor Albanië naar het Songfestival)

"Dit was lied nummer 11. Er komen er nog een 300-tal." (1995)

"De Spice Girls uit Kroatië. De meisjes droegen duidelijk iets dat hun moeders in elkaar geflanst hadden." (Kroatië stuurde in 1997 vier jonge meisjes in de arena, die op een K3-achtige manier punten probeerden bijen te sprokkelen)

"Je hebt dan vier dansers bij je staan. Dansers bij wie de moderne dans dertig jaar geleden ophield te bestaan." (2006)

"Ik zou besluiten dat we zopas een ‘nul punter’ gezien hebben." (België vaardigde in 2000 de Waalse zangeres Nathalie Sorce af, die laatste eindigde, zij het met twee punten)

"Cruella De Ville zingt voor Frankrijk." (Nayah werd in 1999 door Frankrijk naar het Songfestival gestuurd om er uiteindelijk 14 punten te krijgen)

"Dit is lied nummer vier, uit Portugal. Zijn er nog maar vier gepasseerd, hoor ik u huilen!" (1996)

"Als je met een boysband op de proppen komt, dan kies je de jongens voor hun knappe uiterlijk. Maar de Russen zijn dit jaar helemaal naar het andere extreem overgeheld." (Rusland stuurde in 2002 vier jongens die vooral door hun amateuristische danspasjes opvielen)

"Alex betekent een nieuwe doodsteek voor herenkappers waar ook ter wereld." (Alexandros Panayi liet zich voor Cyprus vooral vol pathetiek opmerken in 1995)

lees ook