De Wever wil Vlaamse coalitie met CD&V en Open VLD

Bart De Wever (N-VA) wil na de verkiezingen snel een Vlaamse regering vormen met CD&V en Open VLD. Zijn plan om pas nadien te onderhandelen over een federale regering vindt voorlopig weinig gehoor.

"Als wij de verkiezingen zouden mogen winnen, dan ga ik onmiddellijk het initiatief nemen om CD&V en Open VLD te contacteren om snel een logische coalitie te maken en ook federaal die coalitie proberen door te duwen", zegt De Wever.

De strategie van de N-VA-voorzitter om pas na de vorming van een Vlaamse regering aan de tafel te gaan zitten met de Franstaligen voor de vorming van een federale regering vindt intussen weinig gehoor bij de andere Vlaamse partijen.

Groen-voorzitter Wouter Van Besien vindt dat de N-VA met die strategie een impasse op Vlaams en op federaal niveau organiseert. “De nieuwe Vlaamse regering moet vanaf dag 1 werk maken van de Vlaamse uitdagingen en zich niet in een lange communautaire strijd storten”, zegt Van Besien.

Voor de Groen-voorzitter valt het masker van de N-VA af. “Van een socio-economische herstelregering vanaf dag 1 is ineens geen sprake meer. Dit bevestigt wat we altijd zijn blijven zeggen: voor N-VA is het communautaire belangrijker dan het socio-economische”, besluit Van Besien.

Ook minister-president Kris Peeters (CD&V) is weinig enthousiast over de strategie van De Wever. "Een federale regering kan alleen maar gevormd worden met ook Franstalige partijen, zo gaat dat in dit land, en ik denk dat iemand uitsluiten niet goed is", zegt Peeters op VTM. "Laat ons eerst de verkiezingen houden en geen uitspraken doen over met wie ik rond de tafel wil zitten. Dat heeft geen enkele toegevoegde waarde en de mensen appreciëren dat ook niet."

lees ook