In Nigeria ontvoerde Nederlanders vrij

De drie in Nigeria ontvoerde Nederlanders zijn vrijgelaten. Dat heeft de Nigeriaanse activist, Sunny Ofehe, die samen met het drietal door de Nigerdelta trok, bekendgemaakt. Erhard Leffers, Marianne Vos, Jandries Groenendijk zijn onder escorte op weg naar een veilige plek, aldus Ofehe. De drie verkeren in goede gezondheid, zegt de activist.

De Nederlanders werden een week geleden ontvoerd. Ofehe en de Nigeriaanse journalist Femi Soewu werden eveneens door de ontvoerders meegenomen maar kwamen al snel weer vrij.

Inmiddels heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd dat ook de drie anderen op vrije voeten zijn. Volgens een woordvoerster is de Nederlandse ambassadeur ter plekke. Ze wil niet zeggen of er losgeld voor het drietal is betaald.

Wanneer Leffers, Vos en Groenendijk naar Nederland terugkeren, is nog niet bekend. "Ze zijn in veilige handen en onderweg hier naartoe", liet Ofehe weten vanuit Nigeria.

Ofehe en het Nederlandse drietal waren volgens het ministerie in het West-Afrikaanse land op uitnodiging van de lokale gemeenschap. Ze promootten daar het magazine van Ofehe. De activist voert met zijn organisatie Hope for Niger Delta Campaign onder meer actie tegen de rol van Shell, dat olie wint in het gebied. Vos had in het blad geschreven. Leffers had het blad gedrukt. Jandries Groenendijk is een documentairemaker.

Het gezelschap werd gepakt kort na een bezoek aan de traditionele leider koning Joel Ibane. Op het moment dat ze met hun bootje wilden wegvaren, kwamen de kidnappers tevoorschijn. Verscheidene opvarenden van het bootje met de Nederlanders sprongen in het water en lieten de buitenlanders naar verluidt aan hun lot over.