Merkel en Hollande voeren de druk op Rusland op

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande dreigen met zwaardere sancties tegen Rusland als de op 25 mei geplande verkiezingen in Oekraïne niet kunnen plaatsvinden. De twee hadden vanmorgen een onderhoud in Stralsund, aan de Baltische Zee in de ex-DDR, en stemden er de violen.

"Als die verkiezingen niet kunnen plaatsvinden, zal het land nog meer gedestabiliseerd raken", verklaarde Merkel na afloop van het onderhoud. "Frankrijk en Duitsland willen daar in dat geval de gepaste gevolgen aan koppelen."

Merkel en Hollande noemen het referendum van zondag in Oost-Oekraïne illegaal. Ze roepen alle partijen op om opnieuw rond de tafel te zitten. Voorts willen ze dat de gewapende groepen in het oosten van Oekraïne de wapens neerleggen. Die ontwapening moet op 15 mei van start gaan onder de koepel van de OVSE. Een vrij ambitieuze eis, aangezien het niet duidelijk is welke milities tot wie behoren en wat hun identiteit precies is.

De Duits-Franse as mag dan wel de violen hebben gestemd, er bestaan heel wat verschillende meningen binnen het Europese blok van 28 over hoe de crisis in Oekraïne moet worden aangepakt. Het aantal landen dat economische sancties tegen Rusland voorstelt - zoals Polen, de Baltische staten en Zweden - lijkt een minderheid. Andere landen zijn bijzonder terughoudend over economische maatregelen, zoals Italië, Bulgarije of Cyprus, klinkt het in diplomatieke kringen.

Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zweven daar een beetje tussenin. Voor de verschillende landen spelen uiteraard ook de economische belangen mee, in de vorm van Russische gasleveringen.

AFP