Michelle Obama: "Ontvoering in Nigeria geen geïsoleerd incident"

Michelle Obama hekelt de naar eigen zeggen onzinnige ontvoering van meer dan 200 Nigeriaanse schoolmeisjes. Ze waarschuwde dat de ontvoering illustreert dat extremisten jonge meisjes onderwijs weigeren. Ze roept op daartegen te strijden.

De echtgenote van de Amerikaanse president Barack Obama nam voor de eerste keer de plaats van haar echtgenoot in bij de wekelijkse toespraak in het Witte Huis. "Deze onzinnige daad is gepleegd door een terroristische groep die vastberaden is te verhinderen dat meisjes onderwijs krijgen", aldus de First Lady aan de vooravond van Moederdag. De islamistische groepering Boko Haram eiste de ontvoering op.

"Wat gebeurde in Nigeria, is geen geïsoleerd incident. Het is een verhaal dat we alle dagen zien gebeuren, wanneer jonge meisjes in de hele wereld hun leven riskeren om hun ambities waar te maken", aldus de moeder van twee tieners.

Michelle Obama haalde het voorbeeld van Malala Yousafzai aan, de jonge Pakistaanse die zwaargewond raakte door de taliban, nadat ze zich had uitgesproken voor het recht op onderwijs voor jonge meisjes. "De moed en hoop van Malala en anderen zoals haar in de wereld moeten dienen als een oproep tot actie", zei ze nog. Ze wees er ook op dat momenteel meer dan 65 miljoen jonge meisjes geen toegang tot onderwijs hebben.