Voor- én tegenstanders regering op straat in Bangkok

In de Thaise hoofdstad Bangkok zijn duizenden tegenstanders én aanhangers van de regering vandaag op straat gekomen. Meer dan 15.000 politieagenten waren ingezet, maar onlusten zijn uitgebleven.

In het noorden van de stad kwamen enkele duizenden aanhangers van de regering, de "roodhemden", bijeen. Ze betuigden steun aan premier Yingluck Shinawatra, die eerder deze week door het Thaise hooggerechtshof uit haar ambt is ontzet.

Enkele kilometers verderop kwamen ook duizenden tegenstanders van de regering op straat. Ze belegerden de regeringszetel en verschillende televisiezenders in de binnenstad.

De machtsstrijd in Thailand is al sinds 2006 aan de gang. Thaksin Shinawatra, de broer van de huidige premier Yingluck, werd toen na een militaire coup aan de kant gezet.

Yingluck werd in 2011 met een grote meerderheid democratisch verkozen, maar volgens haar tegenstanders is het haar broer die vanuit ballingschap de regering leidt. De oppositie eist een onverkozen overgangsregering die hervormingen moet doorvoeren zodat Thaksin nooit nog politieke invloed krijgt.

De aanhangers van Shinawatra behoren vooral tot de armere, rurale bevolking van Thailand. Haar tegenstanders maken deel uit van de stedelijke middenklasse.