Wie o wie wint de finale van het Songfestival?

Vanavond vindt in de B&W Hallerne in Kopenhagen (Denemarken) de finale van de 59e editie van het Eurovisiesongfestival plaats. Waar er de vorige jaren uitgesproken favorieten waren zoals Emmelie de Forest ("Only teardrops", 2013) en Loreen ("Euphoria", 2012), is dat dit jaar niet het geval. Het is koffiedik kijken wie de winnaar wordt. Doet Nederland het onmogelijke? Zien we opnieuw Denemarken op het hoogste schavotje? Verrassen de Grieken? Niets is ondenkbaar.
De Nederlandse, Deense, Oostenrijkse en Griekse kandidaten.

Vanavond strijden 26 landen om de overwinning van de populaire internationale liedjeswedstrijd. Opvallend: er zijn geen uitgesproken favorieten. Alles is dus mogelijk. De bookmakers plaatsen Zweden, Oostenrijk en Nederland alvast in de top 3.

De Zweden sturen de blonde Sanna Nielsen de arena in met de eigentijdse popballade "Undo". "Met Nielsen kiezen de Zweden voor een ervaren, stem- en podiumvaste zangeres die het nummer draagt en schittert in de soberheid van de act", legt kenner Raf Van Bedts van Eurosong.be uit. "De act is niet meer dan een symbolische lichtshow: een vrouw die gevangen zit in een relatie, gesymboliseerd door de lichtkooi, maar die besluit om eruit te stappen, waarna het licht wordt opengebroken richting publiek."

Conchita Wurst (foto), de transgenderist die als vrouw met baard optreedt voor Oostenrijk, maakte donderdag tijdens de tweede halve finale een sterke indruk. Haar ballade -en James Bondachtig nummer- "Rise like a phoenix" werd foutloos gezongen en leverde haar flink wat applaus op. "Wurst heeft zichzelf overstegen en ze wordt in Kopenhagen gedragen", aldus Van Bedts. "Ze krijgt de steun van de Deense omroep, vermoedelijk een statement tegen de kritiek van de Oost-Europese landen." Zo liet de Armeense kandidaat Aram weten het niet eens te zijn met de levenswijze van Wurst.

En er zijn onze noorderburen, Nederland, met het gelegenheidsduo The Common Linnets. Het countrynummer "Calm after the storm" van Ilse DeLange en Waylon kende doorheen het festival een sterke remonte, volgens Van Bedts. "Nederland mag in de finale ook als 24e aantreden, dat wijst erop dat ze het in de 1e halve finale goed hebben gedaan. In de wandelgangen wordt ook gefluisterd dat ze de 1e halve finale gewonnen hebben." Of dat zo is, komen we te weten vlak na de finale, dan worden de punten van de halve finales officieel bekendgemaakt.

Rechtstreekse concurrent voor Nederland is Noorwegen. De robuuste Carl Espen (foto) zingt het breekbare lied "Silent storm". "Zijn nicht schreef de tekst en het is op zijn lijf geschreven: Espen lijkt precies op een truckchauffeur. Hij lijkt rustig -dat is ook het thema van het lied- maar er borrelt iets in hem, hij lijkt zijn frustraties in te slikken", legt Van Bedts uit.

De outsiders op een rijtje gezet

Van Bedts merkt op dat heel Scandinavië (Zweden, Noorwegen, Finland, IJsland, Denemarken) geplaatst is voor de finale. Het is vooral uitkijken naar Denemarken dat dankzij de overwinning van vorig jaar zich rechtstreeks plaatste voor de finale. Basim zal voor het land de "Cliche love song" brengen. "Denemarken tapt uit het gebruikelijke vaatje en speelt met het liedje in op de feel good-factor", zegt Van Bedts. Dat zou wel eens goed kunnen werken in een finale die bulkt van de ballades. Ook zanger Basim komt zeer sympathiek over.

Met Andras Kallay Saunders en "Running" heeft Hongarije alles in huis voor een topnotering. "Een knappe en goede zanger die uitpakt met een zeer modern nummer met verrassende tempowisselingen en een opmerkelijke inhoud. Het nummer gaat namelijk over kindermisbruik", aldus Van Bedts.

Dan is er ook Polen met Donatan & Cleo (foto) en volgens velen het vrij seksistische nummer "We are slavic", waarin wordt gezongen dat de Slavische vrouwen "goed bedeeld zijn door hun moeders". Zangeres Cleo en haar danseressen etaleren op het podium dan ook hun "fijne vleeswaren". Hoewel de act het nummer al ruimschoots verraadt, wordt er zowel in het Pools als in het Engels gezongen. "Gewoon Pools zingen komt niet goed over op een internationaal podium", verduidelijkt Van Bedts.

Dan zijn er nog de usual suspects zoals Oekraïne. "Die weten een middelmatig nummer een lift te geven", zegt Van Bedts. Hij noemt Griekenland dit jaar ook het meest onderschat. "Freaky Fortune feat. Riskykidd heeft een visueel sterke act met een heuse trampoline. De groep richt zich naar jongeren, en die sms'en." 

De onbekende factor is Rusland. "De Russen eindigen vaak in de top 10. Ze beschikken over veel diaspora. Mensen met Russische roots in het buitenland zouden gezien de situatie (de crisis met Oekraïne, nvdr.) wel eens een tandje kunnen bijsteken om te sms'en", aldus Van Bedts. De identieke tweeling Maria en Anastasia Tolmachevi (foto) -zij vertegenwoordigen Rusland in Kopenhagen- kreeg al boegeroep te verwerken. Niet iedereen was blij met hun finaleticket.

Sander Hesterman

Kopenhagen moet kritiek slikken

Intussen krijgt gaststad Kopenhagen al heel wat kritiek. Zo is het budget al zwaar overschreden, met 3 à 4 miljoen. Volgens de Deense omroep is dat te wijten aan de locatie (een voormalige scheepswerf) en is de locatie de schuld van de stad en de Deense regering.

Andere kritiek is die op de startvolgorde in de finale. "Zweden (foto) staat net ná de commerciële break en dat is een slechte startpositie (door de plaspauze en door het wegzappen missen veel mensen het begin van het nummer). Kwatongen beweren dat het is omdat Zweden op 1 prijkt bij de bookmakers en hen een nieuwe overwinning -twee jaar na Loreen- niet wordt gegund). Denemarken zou met een (goede) 23e plaats bevoordeeld zijn. Ook westerse landen als Nederland (24e plaats) en het Verenigd Koninkrijk (26e en laatste plaats) staan goed gerangschikt", stelt Van Bedts. Volgend jaar is het immers de 60e editie van het Songfestival. "Men zou die verjaardag het liefst in een traditioneel land willen houden." Vanavond zal blijken of dat daadwerkelijk lukt...