"Als het van mij afhangt, is het de laatste keer dat verkiezingen samenvallen"

Als het van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) afhangt, dan is het de laatste keer dat de Vlaamse en de federale verkiezingen samenvallen. Dat zegt hij in een debat in "De zevende dag" met N-VA-voorzitter Bart De Wever. Die laatste herhaalde zijn uitnodiging aan CD&V om snel een nieuwe Vlaamse regering te vormen.

Op het einde van het langverwachte debat tussen Peeters en De Wever, twee kopstukken voor hun partij, beiden lijsttrekker in Antwerpen - zij het niet voor hetzelfde niveau- ging het over wat er na 25 mei moet gebeuren.

De Wever herhaalde zijn voorstel om eerst snel een Vlaamse regering te vormen, om daarna met de Franstalige partijen te onderhandelen over de vorming van een federale regering.

"Als de kiezer ons een ruime score geeft, dan ga ik op de avond van de verkiezingen al telefoneren over een mogelijke coalitie aan Vlaamse zijde. Ik weet al met wie ik dat wil doen: met CD&V en Open VLD. Ook al komen er van die partijen oorlogsverklaringen onder de gordel, u bent ook confederalist, ons programma is gelijklopend en u weet wellicht ook dat mijn partij niet asociaal is. Als het kan, kunnen we misschien zelfs een regering met twee partijen vormen", zo steekt hij opnieuw de hand uit richting Peeters.

De Wever wil dan pas met de Franstaligen gaan onderhandelen. Maar Peeters vindt dat een slecht idee. "Er moet zo snel mogelijk een nieuwe Vlaamse regering komen, en zo snel mogelijk een nieuwe federale regering. Die twee processen moet je los van elkaar zien. Als je dat op die manier wil doen, moet je niet alleen met de Waalse regering, maar ook met de Duitstalige en de Brusselse regering gaan onderhandelen. Dat wordt zeer complex."

"We moeten absoluut vermijden dat het opnieuw zo lang duurt. Ik heb jaren geleden de dialoog geleid van gemeenschap tot gemeenschap en ik kan u vertellen dat dat geen goed idee was", stipt Peeters aan. De Wever zegt wel dat hij niet als Vlaamse regering, wil gaan onderhandelen, maar met de Vlaamse coalitiepartijen.

De Wever dringt erop aan om het te doen op de manier waarop hij het vraagt. "Laat ons niet kibbelen over de details, laat ons een front vormen. De Franstaligen spelen ons gewoon uit elkaar en zijn er al in geslaagd om u te doen meestappen in een regering met een minderheid aan Vlaamse zijde. Ze moeten slechts wachten en dat is verschrikkelijk spijtig. De PS wordt steeds linkser en de communisten staan in Wallonië op de rand van een doorbraak."

Peeters blijft erbij dat de twee formaties los van elkaar moeten gebeuren. In dat opzicht zint het hem niet dat de federale en de Vlaamse verkiezingen samenvallen. Zo kan hij nu naar eigen zeggen te weinig beoordeeld worden op het beleid van de Vlaamse regering, omdat alles meer op één hoop gegooid wordt. "Als het van mij afhangt, is het de laatste keer dat de verkiezingen samenvallen", zegt Peeters.

lees ook