"Enkel voor 10 procent rijksten is ons plan minder voordelig"

In "De zevende dag" gaan Gwendolyn Rutten (Vlaams lijsttrekker Vlaams-Brabant Open VLD) en Koen Geens (lijsttrekker Kamer Vlaams-Brabant CD&V) met elkaar in debat over de lastenverlaging en -verschuiving. Volgens Open VLD moet de fiscaliteit worden aangepakt, terwijl CD&V voor een belastingvrije som pleit.

Rutten pleit voor de fiscaliteit als ideaal instrument om de loonlasten te verlagen. "We komen uit een periode van crisis, dus nu moeten we groeien. Met ons plan van belastingschijven geven we zowel koopkracht aan de werkenden, als aan de gepensioneerden." Het CD&V-plan van de belastingvrije som brengt volgens Rutten geen voordeel voor de hele bevolking.

"Dat klopt enigszins", zegt Geens. "Wij kiezen voor belastingen op arbeid, waarbij iedereen een belastingvermindering van 700 euro krijgt, eveneens de armsten. Enkel voor de 10 procent rijkste laag van de bevolking is ons plan minder voordelig dan die van Open VLD."

Maar Rutten ontkracht dat. "Wij kiezen ervoor om iedereen vooruit te helpen." Ze benadrukt dat vooral de middenklasse de grote winnaar is van dit scenario. "In plaats van afgunst laten we zien dat werken opnieuw loont."

Gemakkelijk om de pensioenen als stokpaardje naar voren te schuiven, vindt Geens. "Maar de lagere pensioenen hebben niets aan dit voorstel. Daarom willen wij, los van het fiscaal systeem, de lagere pensioenen zelfs met 600 euro verhogen." Voor die allerlaagste pensioenen zou Open VLD dan weer een indexering en een extra ondersteuning via de welvaartsopbrengst voorzien.

3 miljard euro uit btw-verhoging

Presentator Ivan De Vadder slaat het gesprek om met een vraag over de 3 miljard euro die CD&V wil halen door de lasten op arbeid te vervangen door de lasten op consumptie. Welke btw-tarieven moeten omhoog?

"We willen een miljard verhogen op dieselaccijnzen, 300 miljoen op tabak, en een miljard door de tarievenverhoging van onder meer meeneemmaaltijden en verkoop op het internet", aldus Geens. "Een derde miljard halen we uit de vermindering van een aantal fiscale uitgaven. In België lopen die op tot zo'n 60 miljard, dus daar kan gerust een miljard van af."

Rutten vindt de tegenstelling niet geloofwaardig. "Als je de belastingen wil verlagen om de koopkracht te versterken, en aan de andere kant gaat de btw omhoog, dan geef je met de ene hand, en neem je het met de andere hand terug af." Wanneer De Vadder vraagt of een plan niet meer dan louter besparingen moet inhouden, herhaalt Rutten dat haar partij "uit principe aan alle overheden vraagt om een beetje zuiniger te leven". Geens gooit nog terug dat Open VLD de besparingsmogelijkheden van de Vlaamse regering onderschat.

Als afsluiter wijst De Vadder op de uitspraak van N-VA-voorzitter Bart De Wever die Rutten als onderhandelingspersoon heeft vernoemd met wie hij wil overleggen op federaal niveau. "Ik hoorde iemand praten alsof hij al informateur was", aldus Rutten. "Ik heb nogal de gewoonte om het woord eerst aan de kiezer te laten."

lees ook