"Iran zal geen nucleaire apartheid aanvaarden"

Iran is niet van plan zijn kernprogramma op te geven, maar is bereid om voor meer transparantie te zorgen. Dat zegt de Iraanse president Hassan Rouhani daags voor de start van de nieuwe onderhandelingen tussen Iran en zes internationale grootmachten. "Wij zullen geen nucleaire apartheid aanvaarden", zegt Rouhani.

De Iraanse atoomkwestie gaat al lang mee. Iran beweert dat het louter vreedzame bedoelingen heeft, maar Israël en de VS vrezen dat het land stiekem aan de ontwikkeling van een bom werkt.

Sinds zijn aantreden heeft president Rouhani geprobeerd om onderhandelingen rond het atoomprogramma opnieuw vlot te krijgen. Dat lukte al deels: gesprekken in Genève tussen Iran, de VS, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China leverden in november vorig jaar een voorlopig akkoord op. Iran zou geen nieuwe installaties bouwen en het verrijken van uranium terugschroeven. Als tegenprestaties zouden de internationale sancties worden opgeheven.

In Wenen onderhandelen Iran en "de zes" dinsdag opnieuw over het atoomprogramma in de hoop om een definitief akkoord te vinden. Teheran is alvast niet van plan om de door de VS en Frankrijk gevraagde beperking op het verrijkingsprogramma te aanvaarden.

"Wij dienen de belangen van het Iraanse volk en we zullen geen nucleaire apartheid aanvaarden. Onze technologie en nucleaire wetenschap liggen niet op tafel. We bieden de internationale gemeenschap wel meer transparantie aan." "Wij willen de wereld zeggen dat onze vijanden liegen. Iran heeft geen verborgen activiteiten."