"Rusland zit achter de referenda"

De regering van Oekraïne verdenkt Rusland ervan de referenda over de afscheuring van het oosten gefinancierd en geïnspireerd te hebben. Oekraïne belooft geen rekening te houden met de stemresultaten.

"Het referendum is juridisch gezien van geen enkele waarde, en het zal bijgevolg geen enkel gevolg hebben voor
de territoriale eenheid van Oekraïne", aldus de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Andrij Desjtsjitsja. Kiev beschuldigt Rusland ervan de stembusgang "geïnspireerd, georganiseerd en gefinancierd te hebben". Kiev heeft wel toe dat er naar een compromis moet worden gezocht. Eerder deed de Russische president Vladimir Poetin tevergeefs nog een oproep aan de separatisten om hun referenda uit te stellen.

De zelfverklaarde separatistische leider Denis Pushilin laat al weten dat de Donetsk regio een eigen staat op poten zal zetten eens de overwinning van het onafhankelijkheidsreferendum bekend is. "Alle militaire troepen die dan nog op ons gebied worden gesignaleerd, zullen als illegale bezetters worden beschouwd", aldus Pushilin.

De stembureaus in de twee regio's in Oekraïne gingen om 8 uur plaatselijke tijd open. De inwoners van Donetsk en Loegansk beslissen bij de stemming of ze voor of tegen een onafhankelijke republiek zijn. De resultaten zijn nog niet bekend. 

Meest gelezen