Als een moeder niet op het hoogste schavotje staat…

Voor de Amerikaanse zanglijster Kelly Clarkson bleken er maar weinig redenen te zijn geweest om Moederdag te vieren, toen ze in 2005 wereldwijd de hitparades veroverde met het keiharde "Because of you". Daarin leek ze af te rekenen met een labiele moeder, die van haar een al even wankele evenknie gemaakt had. Maar of de echtscheiding van haar ouders, toen ze zes jaar oud was, zo hard op haar ingebeukt had, werd nooit echt helemaal duidelijk.

In The Guardian noemde ze het "het meest depressieve lied dat ze ooit geschreven had". De toen 23-jarige ex-winnares van “American Idol” hakte dan ook ongenadig in op haar moeder: "I've learned the hard way, to never let it get that far", "Because of you, I find it hard to trust not only me, but everyone around me. Because of you, I am afraid", "My heart can't possibly break, when it wasn't even whole to start with", "You should have known better than to lean on me", en "You just saw your pain". Reacties als "Wat een gevoelloze afrekening met je eigen moeder" waren schering en inslag.

Clarkson schreef het nummer toen ze 16 was. Maar of het lied voor honderd procent betrekking had op haar eigen ervaringen, werd nooit helemaal duidelijk. Zo liet ze op de website Lyric Interpretations optekenen: "Ouders realiseren zich niet wat voor een effect een echtscheiding heeft op de kinderen. Maar dat betekent niet dat het bij mij tot triestheid en depressies geleid heeft. Dat ik dit lied geschreven heb, maakt geen deel uit van mijn verwerkingsproces van de scheiding van mijn ouders. Ik hoop alleen dat kinderen die zich door het thema aangesproken voelen erdoor geholpen worden."

In andere interviews liet ze dan weer uitschijnen dat het nummer over haar eigen pijn, ten gevolge van de ruzies tussen haar ouders, ging. Omdat dat zo gevoelig lag, vroeg ze aan hen de toestemming om vooral de video te maken zoals zij het wilde. Met vooral de moeder als "schuldige". Sommigen zagen in de video zelfs "een ode aan haar vader".

"Ik wilde die rauwe gevoelens die in een leven kunnen gebeuren weergeven in de video. It sucks sometimes. Maar uiteindelijk gaat het ook over een positievere toekomst, want kinderen kunnen de negatieve spiraal stopzetten", gaf ze als verklaring voor de video op MTV.

Op haar eigen website is Clarkson in ieder geval heel wat milder voor haar moeder: "Na de scheiding moest mijn moeder alles alleen doen om financieel het hoofd boven water te houden. Dat was een moeilijke periode. Haar zo bezig zien, heeft mij gemaakt tot de persoon die ik ben. Ik heb geleerd dat vrouwen alles kunnen bereiken, als ze het zelf willen. Die situatie heeft me enorm beïnvloed, ook al was ik me daar als klein kind niet van bewust."

Clarkson nodigde haar moeder wel niet uit op haar huwelijksfeest. In de media liet moederlief weten dat alvast niet zo erg te vinden en dat ze genoegen nam met de video van het feest.

Toch: voor alle moeders een oververdiende Moederdag gewenst.

Invision2013

lees ook