Blijven Donetsk en Loegansk bij Oekraïne of niet?

De inwoners van Donetsk en Loegansk, in het oosten van Oekraïne, kunnen vandaag via een referendum bepalen of ze voor of tegen een afsplitsing van Oekraïne zijn. De Russische president Vladimir Poetin had gevraagd om het referendum uit te stellen, maar daar gingen de pro-Russische organisatoren niet op in.

De stembureaus in de twee regio's in Oekraïne gingen om 8 uur plaatselijke tijd open. De inwoners van Donetsk en Loegansk beslissen bij de stemming of ze voor of tegen een onafhankelijke republiek zijn.

De Russische president Poetin had gevraagd om het referendum uit te stellen, maar daar gingen de organisatoren niet op in. De Verenigde Staten zijn naar eigen zeggen teleurgesteld dat de Russische invloed niet werd gebruikt om de referenda te voorkomen. "Vandaag hebben door het Kremlin gesteunde sociale media en nieuwszenders inwoners van Oost-Oekraïne aangemoedigd om te gaan stemmen", luidt het. "Russische staatsmedia blijven de referenda ook sterk verdedigen, zonder vermelding van de oproep van Poetin om ze uit te stellen."

De Amerikanen noemen de referenda "onwettig volgens de Oekraïense wetgeving" en zien ze als "een poging om nog meer verdeeldheid en wanorde te scheppen". De VS zal de resultaten van de referenda niet erkennen, klinkt het nog.