Schermutselingen bij referendum in Oost-Oekraïne

In het oosten van Oekraïne zijn er op verschillende plaatsen schermutselingen geweest bij het referendum dat de Russischsprekende meerderheid in de provincies Donetsk en Loegansk organiseerde voor meer onafhankelijkheid. Er viel minstens 1 dode.
GENYA SAVILOV

Ondanks het feit dat de regering in Kiev had laten weten dat het referendum niet geldig was en zelfs de Russische president Poetin had opgeroepen om de stemming uit te stellen, konden vandaag zo'n 7 miljoen Oekraïners zich uitspreken of ze al dan niet akkoord gaan met de onafhankelijkheid van de twee provincies. Naar eigen zeggen heeft zo'n 70 procent van de kiezers dat ook gedaan.

In de stad Marioepol, waar er vorige week nog hard gevochten werd, waren er maar acht stembureaus voor een bevolking van een half miljoen. Aan de rand van de stad pakten Oekraïense soldaten twee mannen op die vervalste stembiljetten bij zich gehad zouden hebben.

In Slavjansk waren er gevechten rond de  televisietoren tussen soldaten en mensen die wilden gaan stemmen. In een stemlokaal in de stad Krasnoarmejsk in de buurt van Donetsk zouden Oekraïense regeringstroepen het referendum hebben stilgelegd. Daarop zouden schoten zijn afgevuurd waarbij een dode en een gewonde vielen.

Geen erkenning

De Europese Unie laat intussen weten dat ze de resultaten van de referenda niet erkent. "De zogenaamde referenda zijn onwettelijk en we erkennen de resultaten ervan niet", zegt Maja Kocijancic, woordvoerder van Hoge Vertegenwoordiger Catherine Ashton.

De organisatoren van de referenda hebben geen democratische legitimiteit en het houden van die referenda strookt niet met de gezamenlijke verklaring die alle partijen in Genève deden om de spanningen in het land te verminderen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU komen morgen in Brussel bijeen om te praten over verdere sancties tegen Rusland. De lijst met Russische mensen die een inreisverbod krijgen en wiens rekeningen geblokkeerd worden, zou uitgebreid kunnen worden. Mogelijk worden ook organisaties en bedrijven aan die lijst toegevoegd.