Sinterklaas in de lente - Jens Cardinaels

Elk jaar maakt hij weer zijn opwachting in de koude dagen van het najaar. Maar in verkiezingsjaren doet hij ons land ook aan in het voorjaar. Niemand minder dan Sinterklaas maakte in de afgelopen campagneweek zijn opwachting bij verschillende politieke partijen.
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Afgelopen woensdag kwam de Sinterklaas in Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) naar boven. In de krant Het Laatste Nieuws lanceerde ze het idee om een ‘zonnetarief’ te introduceren voor elektriciteit. Dankzij de panelen die liggen te zonnen op veel Vlaamse daken en de vele windmolens die in de afgelopen jaren gebouwd werden, kan er goedkoop stroom worden opgewekt op dagen waarop er respectievelijk veel zon en veel wind is. De goedkope elektriciteit is voordelig voor energiebedrijven, want ze kunnen haar aan het normale tarief verkopen aan de consument.

Dat moet anders, vond Van den Bossche. Als er veel wind en veel zon is, moet de consument gebruik kunnen maken van een laag energietarief. “Stroom kan tot vijftig procent goedkoper worden.” Dat bekt goed. Vooral in verkiezingstijd. De praktische uitwerking was een ander verhaal. Die moest later maar bekeken worden. Slimme energiemeters zijn een optie. Maar ze zijn meer iets voor de toekomst. Nu zijn ze weinig ingeburgerd en erg duur. Dan maar winderige en zonnige dagen aankondigen op het weerbericht, opperde de minister. Kritische lezers fronsten wellicht hun wenkbrauwen. Minder kritische ook.

Met overkappingsmateriaal naar de ring

De Sinterklaasspirit legt zich in verkiezingstijd niet alleen toe op de centen van de mensen, maar ook op leefmilieu. Vooral als dat leefmilieu zich bevindt in de achtertuin van potentiële kiezers. Een voorbeeld is de uitbreiding van de Antwerpse ring. Al jaren een twistpunt dat tot stevige en hevige discussies leidt. Verschillende opties en aanpassingen werden in de afgelopen jaren bekeken. Het heeft niet veel gescheeld of er passeerden meer studies over mogelijke tracés de Vlaamse regering dan auto’s Antwerpen via de ring. De Vlaamse regering hakte verschillende keren definitief de knoop door, maar nog steeds wordt er gespeculeerd met nieuwe opties.

Een nieuwe mogelijkheid werd enkele maanden geleden aangereikt door de actiegroep Ringland. De groep stelde voor om de ring te overkappen. In de afgelopen week kreeg het idee plots erg veel ruchtbaarheid. Meteen sprong iedereen erop. Zeker de Vlaamse oppositiepartijen. Ze waren er heel snel bij om te zeggen dat die ring maar snel moest worden overkapt. Meteen werd het geplande tracé nog maar eens in vraag gesteld.

De krant De Standaard spendeerde een deel van een debat aan het Ringlandvoorstel. Bart Somers van Open Vld en Wouter Van Besien van Groen stonden als het ware te trappelen om meteen en om ter eerst met een hele hoop overkappingsmateriaal richting Antwerpse ring te trekken. De meerderheidspartijen waren heel voorzichtig. Ze durfden het voorstel niet zomaar af te schieten, maar ze lieten toch vooral weten dat er in het belang van de mobiliteit zo snel mogelijk moest worden gestart met de uitbreiding van de ring. Her en der vroegen politici zich voorzichtig af of het niet nodig was om eerst eens grondig te bestuderen of zo’n overkapping wel praktisch mogelijk is en in welke omstandigheden.

Met het vliegtuig naar Spanje

Sinterklaas trok afgelopen week niet alleen naar backyards in Antwerpen, maar ook naar die van Brussel en de Vlaamse Rand rond de hoofdstad. Daar stelde Melchior Wathelet, de staatssecretaris voor Mobiliteit (cdH), voor om het spreidingsplan van de luchthaven van Zaventem plots aan te passen. Sinds februari vliegen vliegtuigen ‘s nachts minder vaak over de Vlaamse Rand en vaker boven het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Daar wou hij opnieuw verandering in brengen. Hij wou de nacht ook uitbreiden van 6 uur ‘s morgens naar 7 uur ‘s morgens.

De berichten werden wellicht warm onthaald door de Brusselse bevolking, die kan stemmen op cdH. De inwoners van de Vlaamse Rand zullen het minder graag vernomen hebben. Helaas voor hen kunnen zij electoraal vrij weinig doen tegen cdH. Gelukkig voor hen schreven de Vlaamse vicepremiers Johan Vande Lanotte (sp.a), Pieter De Crem (CD&V) en Alexander De Croo (Open Vld) een boze brief naar premier Elio Di Rupo, die de toestand ontmijnde.

Als Sinterklaas in december langskomt, is het leuk. Dan geeft hij speculaas en chocolade. Ambetante individuen neemt hij mee naar Spanje in jutten zakken. Maar als hij langskomt in verkiezingstijd lanceert hij alleen maar twijfelachtige ideeën. Vaak in gevoelige en broze dossiers. De Sinterklaas van de verkiezingen keert maar beter terug naar Spanje met het eerste vliegtuig. Via Brussel of via de Vlaamse Rand. Het speelt geen rol.

(Jens Cardinaels is hoofdredacteur van Veto, het Leuvense studentenweekblad.)
 

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.