Van Rompuy roept Nederlanders op om pro-Europees te stemmen

Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad, geeft toe dat Europa kampt met een imagoprobleem. "Het woord eurocrisis zegt het allemaal, Europa wordt geassocieerd met problemen. (...) Maar het is in je eigen belang om op een pro-Europese partij te stemmen", zei hij in het Nederlandse tv-programma "Buitenhof".

Herman Van Rompuy trad in het programma in debat met de Nederlandse schrijver en columnist Arnon Grunberg. Die vroeg hem naar het gebrek aan enthousiasme voor Europa. Volgens Van Rompuy echter willen de meeste Europeanen niet terug naar de situatie voor 1958, toen er nog douanegrenzen waren. "Zelfs de Grieken, met al hun problemen, willen niet terug naar de periode voor de euro. Men is niet tevreden over Europa maar wil het Europees project niet opgeven."

Nog volgens Van Rompuy is het vertrouwen in de nationale instellingen zo mogelijk nog lager dan dat in Europa. "Het populisme is ouder dan het anti-Europese gevoel", beklemtoonde hij. Van Rompuy denkt echter te weten waar het negatieve imago van Europa vandaan komt. "De Europese Unie zou eigenlijk een beschermende rol moeten hebben, dat verwacht men van de overheid, dat ze beschermt tegen tegenslagen. De EU heeft het imago dat ze bestraft, dwingt tot inleveren of de grenzen openstelt. Europa geeft geen thuisgevoel. Het hoeft dus niet te verbazen dat sommigen weerzin voelen tegen Europa. Dat komt omdat we in de verkeerde casting zitten. We moeten dingen doen die de nationale overheden eigenlijk zouden moeten doen."

Van Rompuy gaf toe dat Europa na het invoeren van de eenheidsmunt nagelaten had om ze geloofwaardig te maken. Maar de voorbije inspanningen om de eurozone te stabiliseren, hebben wel degelijk hun nut gehad, stelde hij. "Als we niet de euro niet hadden kunnen stabiliseren, dan was de Europese Unie zelf in gevaar gekomen en waarschijnlijk daarmee ook het grootste vredesproject uit de menselijke geschiedenis."

Vrede, stabiliteit, welvaart en werkgelegenheid zijn volgens de Europese voorzitter nog steeds belangrijke argumenten pro Europa. Hij riep de Nederlandse kijkers op om "alstublieft voor het Europese project te stemmen, omdat het in uw eigen belang is."

lees ook