Voorlopig vredesakkoord Zuid-Soedan alweer geschonden

Het prille vredesakkoord in Zuid-Soedan was geen lang leven beschoren. Op verschillende plaatsen in het land is vanmorgen opnieuw gevochten. Beide strijdende partijen wijzen elkaar met de vinger. Het voorlopige vredesakkoord werd vrijdagavond na maandenlang onderhandelen in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba ondertekend door president Salva Kiir en zijn aartsrivaal Riek Machar.

Volgens het Zuid-Soedanese leger hebben rebellen vanmorgen vroeg regeringsposities in het stadje Bentiu aangevallen. Bentiu ligt in de olierijke provincie Eenheid. In het stadje vond vorige maand nog een etnisch bloedvergieten plaats. De rebellen van hun kant beweren dat regeringstroepen hun bolwerken in de provincies Eenheid en Opper-Nijl, eveneens olierijk gebied, hebben aangevallen met artillerievuur.

Een VN-functionaris bevestigt dat er gevochten is in Bentiu en zei dat er vanuit beide kampen geschoten is. Normaal moesten alle gevechten 24 uur na het ondertekenen van het akkoord vrijdagavond laat stopgezet worden.

Volgens woordvoerder van het Zuid-Soedanese leger begonnen de gevechten zo'n zes uur na het intreden van het bestand. De woordvoerder van de rebellen zei dat de schending van het bestand aantoont dat Kiir niet oprecht is of niet in staat is om zijn troepen in de hand te houden.

Het vredesakkoord van vrijdag was al een tweede poging om een eind te maken aan het geweld dat al maanden aansleept in de jonge natie. Kiir ontsloeg vorig jaar in juli zijn grote rivaal en vicepresident Machar. Het vormde de aanleiding voor maandenlange spanningen die uiteindelijk in december van vorig jaar ontspoorden in hevig geweld. Aan de basis van het conflict ligt een diepe etnische verdeeldheid.