Vrijgekomen Nederlanders in Nigeria vanavond naar huis

De drie Nederlanders die gisteren zijn vrijgekomen in Nigeria, zijn van plan om zondagavond naar Nederland te vliegen. "Het gaat goed met hen. Ze rusten nu uit", zegt de Nigeriaanse activist Sunny Ofehe vanuit de stad Yenagoa in de olierijke Nigerdelta. Erhard Leffers, Marianne Vos en Jandries Groenendijk verblijven daar in een gasthuis van de autoriteiten.
De Nigeriaanse activist Sunny Ofehe

Volgens Ofehe is er geen losgeld betaald. Hij zegt dat de kidnappers nog vrij rondlopen, maar dat de autoriteiten de zaak onderzoeken. De Nederlanders werden een week geleden ontvoerd. Er werd dagenlang niets van hen vernomen.

De opluchting onder de vrijgelaten gegijzelden was gisteren groot. "We waren heel blij", zei Ofehe. De Nederlanders verkeren in goede gezondheid. Volgens Ofehe zijn ze nu in veilige handen.

De gegijzelden werden in primitieve omstandigheden vastgehouden in Yenagao, in een afgelegen riviergebied. Volgens Ofehe zijn ze goed behandeld. "Ze verbleven in een afgelegen woning. Er was geen elektriciteit. Dat zijn zware omstandigheden voor mensen die dat niet gewend zijn, ook al word je goed behandeld en krijg je te eten."

Ofehe en het Nederlandse drietal waren in het West-Afrikaanse land op uitnodiging van de lokale gemeenschap. Ze promootten daar het magazine van Ofehe. De activist voert met zijn organisatie Hope for Niger Delta Campaign onder meer actie tegen de rol van Shell, dat olie wint in het gebied.