Studenten spreiden stemmen over meer partijen

Minder dan de helft van de studenten aan de KU Leuven zal bij de verkiezingen van 25 mei driemaal op dezelfde partij stemmen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek bij 6.911 studenten door het Centrum voor Politieke Wetenschappen.

De tendens is vooral duidelijk bij de Europese verkiezingen, waar sprake is van een "Verhofstadt-effect". Opvallend zijn ook de extreem grote verschillen tussen de faculteiten onderling, zo meldt het Centrum voor Politieke Wetenschappen.

Vlaams minister-president Kris Peeters ziet de verkiezingen in de toekomst liever niet meer samenvallen, maar als het van de Leuvense studenten afhangt, kiezen ze toch verschillend naargelang het beleidsniveau waarvoor ze hun stem moeten uitbrengen. Volgens het onderzoek, waarvan de resultaten vandaag in Veto verschijnen, doet CD&V het goed op Vlaams niveau, geldt hetzelfde voor N-VA op federaal vlak, maar spant Open VLD de kroon in Europa.

Het effect speelt volgens politicoloog Marc Hooghe vooral bij de Europese verkiezingen. Bij de Vlaamse verkiezingen zou 24 procent van de studenten voor N-VA stemmen en slechts 15 procent voor Open VLD. Bij de verkiezingen voor het Europees parlement zijn de rollen omgekeerd: N-VA haalt 16 procent en Open VLD, met Guy Verhofstadt als lijsttrekker, 23 procent. Ongeveer 4 procent van de oorspronkelijke N-VA-kiezers loopt over naar de liberale lijst, maar ook CD&V en Groen verliezen voor de Europese verkiezingen aanhang aan Open VLD.

"We zien dat N-VA op Europees niveau heel wat kiezers verliest aan Open VLD, omdat Verhofstadt nu eenmaal 'Mister Europe' is. Het feit dat beide partijen een heel andere ideologie hebben, lijkt daarbij niet veel belang te hebben", legt Hooghe uit. Dat de ex-premier zo uitdrukkelijk voor Europa kiest, betekent tegelijkertijd ook dat zijn persoonlijke populariteit zijn partij geen boost geeft op Vlaams of federaal niveau. Onder de liberale kiezers voor die niveaus is staatssecretaris Maggie De Block zelfs veel populairder dan Verhofstadt.

Opmerkelijk zijn ook de verschillen tussen de faculteiten. Zo staat N-VA sterk in de traditioneel eerder "rechtse" faculteiten, zoals Economie en Ingenieurswetenschappen, terwijl de humane wetenschappen sterk naar Groen neigen. "We denken vaak dat partijvoorkeur gewoon een kwestie is van beeldvorming, goede campagnes en televisieoptredens. Maar eigenlijk zien we toch wel subculturen ontstaan, een beetje zoals in de Verenigde Staten", aldus nog Hooghe.

Meest gelezen