"Kinderen vragen tot 10 euro voor Panini-stickers"

Ook in de scholen slaat de Panini-gekte rond het WK toe. Het Xaveriuscollege in Borgerhout heeft de razend populaire stickers met voetballers verboden omdat kinderen zelfs geld begonnen te vragen voor de stickers. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Dat België in de ban is van de Panini-gekte, is wel het minste dat je kan zeggen. Maar af en toe loopt het wel eens de spuigaten uit, zo blijkt op het Xaveriuscollege in Borgerhout. 

"Op zich zijn we niet tegen ruilen, maar we merkten dat sommige kinderen geld begonnen te vragen voor de stickers, en dat vonden we te ver gaan", legt adjunct-directeur Dirk Dobbeleers uit op Radio 2. "Sommige kinderen vroegen tot 10 euro voor een sticker, en sommigen maakten misbruik van de naïviteit van sommige leerlingen die niet weten hoe zeldzaam bepaalde stickers zijn."

De school besliste daarop om de stickers op school te verbieden. "We gaan nu niet elke boekentas gaan controleren", aldus nog Dobbeleers. "Maar kinderen zien elkaar ook vaak na school en we stellen voor dat ze hun stickers dan  met elkaar ruilen."

Positief benaderen

Een verbod is niet altijd de beste oplossing, zegt Willy Bombeeck van het katholiek onderwijs. "Als je vaststelt dat er geld wordt gevraagd, en misschien wordt gevochten, dan kan het niet meer en moet je eventueel beslissen om dat te verbieden." Maar hij ziet ook andere mogelijkheden, door de Panini-gekte in het educatief project op te nemen. "Misschien kan je het positief benaderen, door te zeggen: "handel drijven is niet verkeerd, maar er zijn bepaalde regels die je moet volgen." Zo kan je een stukje ethiek proberen bij te werken."

Meest gelezen