Geens: "CD&V is niet centrumrechts, maar wel een centrumpartij"

Hoewel CD&V soms wordt voorgesteld als een centrumrechtse partij, is niks minder waar. Dat heeft minister van Financiën en lijsttrekker voor de Kamer in Vlaams-Brabant Koen Geens gezegd in "Matin première" op de RTBF. "We zitten in het centrum", verklaarde hij.

In "Matin première" zette Geens de puntjes op de i wat betreft de ideologie van CD&V. Wat hem betreft, zit zijn partij pal in het centrum van het politieke spectrum. "Dat maakt van ons een nuttige en productieve partner bij regeringsonderhandelingen", meende hij. "Ook de waardigheid en de deugdelijkheid bevinden zich in het centrum", voegde hij er filosofisch aan toe.

Geens wordt door sommigen aanzien als een mogelijke toekomstige premier, maar zelf zou hij liever minister van Financiën blijven. "Niemand heeft zin om premier van ons land te worden", onderlijnde hij. "Het is een extreem zware functie."

Als de N-VA de verkiezingen wint, dan moet de partij op 26 mei volgens Geens de regeringsonderhandelingen opstarten, ook op federaal niveau. "Ze moet haar verantwoordelijkheid opnemen. Anders begrijp ik niks van de democratie." Tegelijk bleef hij op de vlakte over de eis van de N-VA om eerst een Vlaamse regering te vormen en daarna pas een federale. "De volgorde is van ondergeschikt belang", klonk het.

Meest gelezen