BAM: "Maximaal 18 rijstroken op breedste punt ring"

De Oosterweelverbinding zal op haar breedste punt wel degelijk maximaal 18 rijstroken tellen. Dat stelt de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) in een reactie op uitspraken van Groen-voorzitter Wouter Van Besien. Die had het eerder over 29 rijstroken en een breedte van 125 meter ter hoogte van Deurne-Noord.

Groen-voorzitter Wouter Van Besien kon naar eigen zeggen na lang aandringen het ontwerp van het Oosterweeltraject inkijken, zo schreef Gazet van Antwerpen vanmorgen. Het bezorgde de Antwerpse politicus bijna een hartaanval, want uit dat document zou blijken dat de Antwerpse ring op haar breedste punt maar liefst 29 rijstroken zal tellen en 125 meter breed zal zijn. Het gaat dan om het stuk ter hoogte van Deurne-Noord, aan het Sportpaleis.

Volgens Van Besien kon hij het ontwerp inkijken dat het Nederlandse studiebureau TV RoTS eind 2012 aan de Vlaamse regering heeft overgemaakt. "BAM spreekt voortdurend over 18 rijstroken aan het Sportpaleis, maar zegt er niet bij dat de ring even verderop 29 rijstroken zal tellen", liet Van Besien in de krant optekenen. "Dat zullen de Antwerpenaars nooit aanvaarden."

De BAM ontkent echter dat de ring aan het Sportpaleis zoveel rijstroken zal krijgen. Volgens CEO Jan Van Rensbergen zal het Oosterweeltraject op die plaats maximaal 18 rijstroken tellen. De ring zelf zou uit 14 rijstroken bestaan. Een op- en afrittencomplex dat naast de ring komt te liggen, levert nog eens 4 extra rijstroken op.

Van Rensbergen begrijpt niet hoe Van Besien aan 29 rijstroken komt. "Ik vermoed dat men een aantal dubbeltellingen heeft gedaan, een aantal vluchtstroken heeft meegeteld", reageerde hij bij het VRT-radionieuws. Vanmorgen liet de woordvoerder van de BAM al verstaan dat Van Besien een gedateerd ontwerp voor ogen had gekregen.

Volgens de BAM-CEO is de ring aan het Sportpaleis momenteel zo'n 160 meter breed. In de nieuwe plannen zou dat 130 meter zijn.

Meest gelezen