Duitse justitie spoort bijna 20 oud-kampbewakers op

Een speciaal opsporingsteam van de Duitse justitie heeft bijna twintig voormalige SS'ers opgespoord. De mannen werkten tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoedelijk als bewaker in het nazivernietigingskamp Majdanek. Het Duitse Openbaar Ministerie moet nu beslissen of de mannen worden vervolgd.

Majdanek, dat in het oosten van Polen ligt, werd vanaf 1942 gebruikt als vernietigingskamp voor Joden. De onderzoekers brachten in kaart welke SS'ers in de periode 1942-1943 in het kamp hebben gewerkt. Dat leverde een lijst van zo'n duizend voormalige SS'ers op.

De grote meerderheid van hen is inmiddels overleden, en van zo'n tweehonderd namen kon niet worden achterhaald of ze nog in leven zijn. Slechts over een kleine twintig mannen kon met zekerheid gezegd worden dat ze nog leven. Zij moeten binnenkort voor het O.M. verschijnen.

Of de mannen ook vervolgd worden, is nog niet zo vanzelfsprekend, aangezien het bewijsmateriaal volgens de onderzoekers nogal mager is. Het is maar de vraag of het genoeg is om een aanklacht tegen hen in te dienen.

Enkele maanden geleden werden al drie voormalige bewakers van Auschwitz aangehouden. Ook zij werden door hetzelfde team opgespoord. De drie mannen werden aangeklaagd voor moord. Volgens de onderzoeksleider zullen de komende maanden nog meer bewakers van Auschwitz worden gevonden.

Meest gelezen