Drie doden bij schietpartij aan Joods Museum in Brussel

Bij een schietpartij aan het Joods Museum aan de Zavel zijn drie doden gevallen. Het parket zegt dat het gaat om twee vrouwen en een man. Een vierde persoon, een man, raakte zwaargewond. Er is een verdachte aangehouden, maar het is nog niet duidelijk of hij iets te maken heeft met de feiten.
Nicolas Maeterlinck

De schietpartij vond rond 15.50 uur plaats aan het Joods Museum, aan de Zavel. Verschillende ziekenwagens kwamen ter plaatse. De buurt werd ook afgesloten.

Een man zou het museum binnengelopen zijn en dan in het wilde weg beginnen schieten zijn. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) was net op dat moment campagne aan het voeren in de buurt van het museum. Mensen die getuige waren geweest van wat er gebeurd was, kwamen op hem afgelopen, waarop Reynders de hulpdiensten belde.

Getuigen zagen twee lichamen liggen in het portaal van het museum. Een derde lichaam zou in het museum zelf liggen, aldus de getuigen. Volgens de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur gaat het om twee mannen en een vrouw, zo zei hij aan de RTBF, maar volgens het parket klopt dat niet en waren het twee vrouwen en een man. Een vierde persoon, een man, is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Het is echter nog niet duidelijk of het om personeel van het museum gaat of om bezoekers.

Na de schietpartij zou de man in een auto gevlucht zijn. Getuigen konden de nummerplaat van de auto noteren en gaven de politie naar verluidt ook een gedetailleerde beschrijving van de vluchtende man. In de buurt hangen bovendien bewakingscamera's. Er is een man opgepakt en ondervraagd die met de auto weggereden is van het museum. Dat geeft hij ook toe, maar of er verder een verband is met de feiten, is nog niet duidelijk.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH), die ter plaatse kwam, is er mogelijk sprake van een antisemitische aanval, maar zijn daar nog niet voldoende aanwijzingen voor.

"Als een dergelijke daad van agressie plaatsvindt in een joods museum dan is het moeilijk om niet aan een antisemitische daad te denken, maar vooraleer het parket zich daarover kan uitspreken, moet er eerst een onderzoek plaatsvinden", zei Reynders daarover.

Nicolas Maeterlinck

Meest gelezen