Droom van N-VA komt uit, Vlaams Belang gehalveerd

De droom van de N-VA om meer dan 30% te halen, is uitgekomen. Zowel in de Kamer als in het Vlaams Parlement noteert de partij zo'n 32%. CD&V boekt federaal lichte winst, maar krijgt in Vlaanderen toch een tikje. Open VLD en SP.A kijken tegen licht verlies aan, Vlaams Belang wordt gehalveerd. Groen gaat overal vooruit.

De N-VA boekt, zoals verwacht, de grootste winst in het Vlaams Parlement. De partij haalde in 2009 13,9 procent, de grote sprong voorwaarts kwam pas het jaar erna, bij de federale verkiezingen in 2010. Toen scoorde de N-VA 28,2 procent.

Nu maakt de partij haar droom waar en komt ze zowel in het Vlaams Parlement als in het federale parlement boven de 30 procent uit. In het Vlaams Parlement scoort de partij voorlopig 31,9 procent, in de Kamer 32,8 procent.

Dat levert in het Vlaams Parlement 43 zetels op, een winst van 27 zetels. In de Kamer haalt de N-VA 34 zetels binnen. De Vlaams-nationalisten zijn daarmee niet alleen de grootse Nederlandstalige partij in de Kamer, ze hebben ook de kloof met de PS uitgediept.

Vlaams Belangfracties verschrompelen

De grote verliezer van deze verkiezingen is Vlaams Belang. De partij moet fors verlies incasseren. In de Kamer ziet de partij haar percentage gehalveerd tot 6 procent. In het Vlaams Parlement is dat zelfs meer dan een halvering. Vlaams Belang verliest er 9 procent en komt uit op 6 procent.

De partij houdt in de Kamer slechts 3 van de 12 zetels over. In het Vlaams Parlement verliest de extreemrechtse partij maar liefst 15 zetels, ze houdt er 6 over.

CD&V wint en verliest

CD&V boekt in de Kamer een lichte winst en haalt zo'n 19 procent. In het Vlaams Parlement halen de christendemocraten de verhoopte 20 procent, maar met een verlies van 2,4 procent kan aftredend minister-president Kris Peeters toch niet onverdeeld gelukkig zijn. Zijn partij moet in het Vlaams Parlement namelijk 4 zetels inleveren. In de Kamer komt er 1 zetel bij.

CD&V blijft in beide parlementen wel afgetekend de tweede partij van Vlaanderen, met 27 zetels in het Vlaams Parlement en 18 zetels in de Kamer.

SP.A en Open VLD zijn elkaar waard

De SP.A kijkt zowel in de Kamer als in het Vlaams Parlement tegen een licht verlies aan en hangt in beide parlementen rond de 14 procent. De socialisten behouden wel in de Kamer 13 zetels, maar verliezen in het Vlaams Parlement een zetel en behouden er 18.

Open VLD volgt het CD&V-scenario en verliest licht in het Vlaams Parlement, maar boekt winst in de Kamer. In het Vlaams Parlement scoren de liberalen rond de 14 procent. Ze verliezen op die manier 2 zetels en houden er 19 over. In de Kamer gaat de partij 1,6 procent vooruit en komt ze boven 15 procent uit. Het levert Open VLD een extra zetel op in de Kamer, de partij komt uit op 14 zetels en is daarmee de derde partij in het Vlaams Parlement.

Groen boekt overal winst, PVDA haalt het niet, LDD verdwijnt uit Kamer

Groen groeit in beide parlementen, maar de partij slaagde er niet in om de dubbele cijfers te bereiken. In het Vlaams Parlement noteren de groenen een winst van bijna 2 procent en halen ze zo'n 9 procent. Ook in de Kamer scoren ze 8,4 procent, hier is dat een winst van een dikke procent.

Wat het aantal zetels betreft, doet Groen het vooral goed in het Vlaams Parlement. De partij gaat van 7 naar 10 zetels. In de Kamer blijven de Vlaamse groenen op 5 zetels hangen.

De PVDA hangt zowel in het Vlaams Parlement als in de Kamer rond de 2 à 3 procent. Niet genoeg voor een zetel in een van de parlementen. LDD diende alleen in West-Vlaanderen een Kamerlijst in, maar bleef heel ver onder de kiesdrempel. We zien de partij en dus ook Jean-Marie Dedecker niet meer terug in de Kamer.

PS verliest, maar blijft de grootste

Beneden de taalgrens krijgt de PS een ferme tik in de Kamer. De Franstalige socialisten verliezen 5 procent maar halen nog steeds 31 procent.

De MR is met net geen 26 procent de tweede Franstalige partij in de Kamer. CDH verliest 1,1 procent, Ecolo verliest bijna 4 procent. PTB, de Waalse tegenhanger van de PVDA, haalt 5 procent.

In het Waals Parlement is het verlies van de PS beperkter. De partij blijft hier voorlopig net geen 31 procent. De MR boekt lichte winst en haalt 27 procent. CDH verliest heel licht en haalt zo'n 15 procent, Ecolo krijgt een forse tik en verliest bijna 10 procent. De PTB scoort hier 5,5 procent.

Brussel

In het Brussels Gewest strijden de PS en de MR nog steeds om de eerste plek. De Franstalige socialisten halen 26,2 procent en behouden zo een status quo, de MR volgt op 23,6 procent. Op een iets grotere afstand volgt het FDF (14,8 procent) en het CDH (11,7 procent). Ook in Brussel krijgt Ecolo een ferme tik, ze zakken tien procent naar 10,1 procent. De PVDA-PTB haalt de kiesdrempel niet.

Bij de Vlaamse partijen is Open VLD het grootst in Brussel met 28,8 procent. Tweede partij is SP.A met 19,1 procent, gevolgd door GRoen met 18 procent en N-VA op 17 procent. CD&V haalt 11,8 procent en Vlaams Belang 5,6 procent.

Er zijn grote problemen met de computers in de hoofdstad. Rond 4 uur waren 528 van de 717 stembureaus geteld.

Meest gelezen