Zetten Juncker en Schulz Verhofstadt buitenspel?

Jean-Claude Juncker en Martin Schulz lijken Guy Verhofstadt buitenspel te willen zetten. De christendemocratische en sociaaldemocratische partijen zouden in het Europees Parlement samen een coalitie willen vormen, zonder de ALDE van Verhofstadt.

De Europese Volkspartij, die verschillende christendemocratische en conservatieve partijen groepeert, werd bij de Europese verkiezingen van afgelopen week de grootste partij. EVP-spitzenkandidaat Jean-Claude Juncker is de topfavoriet om voorzitter van de Europese Commissie te worden.

Volgens de eerste reacties van de EVP gaat de voorkeur uit naar een coalitie met de sociaaldemocraten. Beide partijen zouden samen om en bij de 400 van de 751 zetels in het Europees Parlement vergaren, een meerderheid dus. Juncker ontnam de sociaaldemocratische leider, Martin Schulz, meteen de hoop om zelf Commissievoorzitter te worden. "Dat mag hij vergeten. Ik zou Martin Schulz aanraden om geen pad te kiezen dat nergens naar leidt", klonk het vanmorgen scherp.

Maar hoewel Juncker Schulz terechtwees, blijft een coalitie tussen de EVP en de PES zijn voorkeur wegdragen. Van een ruime meerderheid wordt de Luxemburger niet warm. "Er zijn goede redenen om een democratische oppositie te hebben in de Europese Unie", onderlijnde hij.

"Liberalen meer dan ooit sleutel in handen"

Volgens Guy Verhofstadt is een stabiele meerderheid zonder liberalen "verder weg dan ooit". Hij wijst erop dat ook de sociaaldemocraten zetels verloren hebben. Bovendien betwijfelt hij dat de EVP "partijen zoals deze van Silvio Berlusconi en Viktor Orbán" telt, "die nooit zullen stemmen voor een socialistische Commissievoorzitter of dito beleidsvoorstellen". Omgekeerd zal de linkervleugel van de sociaaldemocraten volgens Verhofstadt nooit steun geven aan een rechtse Commissievoorzitter.

"Meer dan ooit heeft het politieke centrum, vertegenwoordigd door de fractie van de Europese liberalen, de sleutel in handen om een stabiele meerderheid te vormen. Het is nu aan de grootste fractie om haar initiatiefrecht intelligent en discreet te gebruiken en dat doet men niet door scherpe verklaringen af te leggen", meent Verhofstadt.

Morgen vindt een Europese top plaats waar al een duchtig woordje gesproken zal worden over de toekomstige Commissievoorzitter. De staatshoofden en regeringsleiders moeten, rekening houdend met de verkiezingsuitslagen, een kandidaat voordragen bij het Europees Parlement.