Bart Laeremans stapt uit partijbestuur Vlaams Belang

Vlaams Belangkopstuk Bart Laeremans heeft ontslag genomen uit het partijbestuur. Laeremans wijt de slechte resultaten van zijn partij onder meer aan de platvloerse manier waarop Filip Dewinter campagne voerde.

Laeremans, die samen met Joris Van Hauthem en Filip Claeys een van de gezichten van de partij in Vlaams-Brabant is, uitte vanmiddag zijn frustratie over het slechte verkiezingsresultaat. Dat is volgens hem het gevolg van de grote belangstelling voor N-VA maar ook van het gedrag van zijn partijgenoot Filip Dewinter.

Bart Laeremans, die grondig van stijl verschilt met Dewinter, maakte wel al ruim 20 jaar samen met hem deel uit van het nationale partijbestuur.

"Crisis in de partij zo alleen maar groter"

Filip Dewinter reageert ontgoocheld op de kritiek. "Door met dit soort afrekeningen messen in de rug te gaan presenteren, lossen we niets op. Integendeel, we maken de crisis in onze partij alleen maar groter", zegt hij in het radionieuws.

"Ik begrijp dat mensen vermoeid zijn na een lange campagne en ook ontgoocheld omdat ze niet verkozen zijn, maar de zwarte piet naar wie dan ook doorschuiven, heeft geen enkele zin."

Afspraken rond taalgebruik

"Dat soort debatten wordt in principe niet in de media gevoerd maar binnen de eigen partijorganen", erkent Laeremans in "De ochtend". "Ik heb ontslag genomen uit het partijbestuur, omdat je daar met een soort loyauteitsverplichting zit en elkaar ondersteunt en toedekt. Dat was niet meer mogelijk, en daarom wil ik nu voluit het debat kunnen voeren in de partijraad. Het heeft ook niks te maken met messen in de rug, maar wel met de toekomst van de partij."

"Er zijn woorden gebruikt en zaken naar buiten gebracht die ik echt niet kan toedekken en die niet stroken met mijn waardenpatroon, maar ook niet met de afspraken die waren gemaakt rond taalgebruik (Laeremans doelt onder meer op het woord "verbruining" dat Dewinter in de mond nam, nvdr.). Dat debat moet diepgaand gevoerd kunnen worden, en dat is voor maandagavond want dan is het partijraad."

Laeremans benadrukt dat hij niet op weg is naar de uitgang in zijn partij. "Ik blijf wel Vlaams Belanger en ik heb geloof en veel vertrouwen in de nieuwe garde die klaarstaat, maar die moet dan wel het heft volledig in handen krijgen. Er moet een heel andere partijtop komen, en die moet door de partijraad worden voorgedragen en nadien door de leden worden goedgekeurd."