Inspecteurs chemische wapens aangevallen in Syrië

In Syrië is een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties en van de Organisatie tegen Chemische Wapens aangevallen door onbekenden. Het team was al enige tijd in het land en zou vanmorgen een aantal mogelijke aanvallen met giftig chloorgas gaan onderzoeken.
Inspecteurs nemen stalen in een voorstad van Damascus.

Toen het konvooi van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in de buurt kwam van de locatie waar het een onderzoek wilde uitvoeren, kwam het terecht in een aantal incidenten. Eerst ontplofte er een bermbom, daarbij raakte een voertuig zeer zwaar beschadigd.

Aansluitend is het team onder vuur genomen met lichte wapens.Toen het team ontkomen was aan dat incident, is het onmiddellijk in een tweede incident terechtgekomen, waarbij het opnieuw met lichte wapens beschoten werd. Volgens Filip De Craemer van de OPCW hadden verschillende fracties het gemunt op de inspecteurs.

Het team is later ontzet door de rebellen van het Vrije Syrische Leger. De onderzoekers zijn nu in veiligheid.

Meest gelezen