Pakistaanse vrouw gestenigd en gedood omdat ze uit liefde huwde

In Pakistan is een vrouw op straat gestenigd en gedood door haar eigen familie. De vrouw was getrouwd met een man, zonder de goedkeuring van haar vader. Voor haar familie ging het dan ook om een geval van "eerwraak", maar het wrede karakter van dit geval choqueert heel wat Pakistani. Bovendien was de vrouw zwanger. Haar vader is opgepakt op verdenking van moord.
AP2014
De echtgenoot bij het lichaam van zijn gestenigde vrouw.

In Pakistan zijn gearrangeerde huwelijken nog steeds de norm. Zeker onder conservatieve Pakistanen geldt een huwelijk uit liefde als een overtreding. Toch zette de 25-jarige Farzana Bibi door en huwde ze, tegen de zin van haar vader, met de liefde van haar leven. Daarop werd de man door de familie aangeklaagd voor ontvoering. Toen de vrouw haar echtgenoot kwam verdedigen voor de rechtbank in Lahore - de tweede stad van Pakistan - ging het mis. Een twintigtal van haar familieleden - onder wie haar broers en vader - viel haar aan met stenen van een nabijgelegen bouwwerf. De vrouw - drie maanden zwanger - overleefde de steniging niet.

Eerwraak is niet ongewoon in Pakistan, waar zo'n zaken vooral op het conservatieve platteland plaatsvinden. De Pakistaanse mensenrechtencommissie stelt in een rapport dat vorig jaar 869 vrouwen werden vermoord in een zaak van eerwraak. Heel wat feiten worden echter niet gerapporteerd waardoor het werkelijke aantal wellicht nog hoger ligt.

Brutale steniging choqueert Pakistanen

Publieke steniging is desalniettemin een zeldzaam fenomeen. Het brutale karakter van dit bijzondere geval choqueert bovendien heel wat mensen in het land. "Ik heb nog nooit gehoord van zo'n geval waarbij een vrouw publiekelijk tot de dood wordt gestenigd", zegt Zia Awan, een bekende en invloedrijke Pakistaanse advocaat. "Wat nog meer verontrustend en schaamteloos is, is het feit dat de vrouw is gedood voor de deuren van een rechtbank."

Van de daders is enkel de vader opgepakt door de politie. "Ik heb mijn dochter gedood omdat ze onze familie heeft beledigd door te trouwen zonder onze toestemming. Ik heb er helemaal geen spijt van", verklaarde hij. De man is gearresteerd op verdenking van moord.

Meest gelezen