België, Nederland en Denemarken wassen de meeste varkentjes

Na Nederland en Denemarken telt België het grootste aantal varkens per vierkante kilometer van alle landen van de wereld. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek waaraan onder meer de Belg Marius Gilbert van de ULB meewerkte. Alle gefokte dieren wereldwijd wegen samen 1 miljard ton, stelt de studie voorts.

Dat in België veel varkens worden gekweekt, was al langer geweten. Nu blijkt dat ons land bij de wereldwijde koplopers hoort op vlak van de dichtheid van de dieren. Per vierkante kilometer worden in ons land 212 varkens gekweekt, zo bevestigt Gilbert. "Daarmee moeten we op wereldschaal enkel Denemarken en Nederland laten voorgaan", zegt hij. "Eigenlijk worden in Singapore en in Tuvalu nog meer varkens per vierkante kilometer gekweekt, maar die beschouwen we niet als échte landen."

Schrikbarend: de laatste decennia heeft zich een ware explosie voorgedaan in de aantallen gefokte dieren. "Vandaag wegen alle gefokte dieren wereldwijd samen ongeveer 1 miljard ton", weet Gilbert. "Ter vergelijking: de totale wereldbevolking weegt zo'n 500 miljoen ton. De dieren in het wild zijn goed voor zo'n 40 miljoen ton."

"Sinds de jaren 60 is het aantal runderen wereldwijd met 50% toegenomen. Het aantal varken is verdubbeld: van 500 miljoen tot 1 miljard. Het aantal kippen en andere soorten gevogelte is verviervoudigd: van 500 miljoen tot 2 miljard."

"Uit onze studie blijkt dat de wereld geen enkele plek meer kent waar het aantal wilde dieren groter is dan het aantal gefokte dieren. Zelfs in landen in Afrika die grote natuurparken hebben, overstijgt het aantal gefokte dieren dat van het aantal wilde dieren."

"De situatie verschilt wel van land tot land. In het Westen is de saturatiegraad stilaan bereikt. Mogelijk zullen bij ons in de toekomst zelfs iets minder dieren worden gekweekt. In ontwikkelingslanden moet de grootste boom nog komen. Zo zal in India de vraag naar gefokte dieren de komende decennia naar verwachting met 700 tot 800% toenemen."

De volledige studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One. De bijhorende kaarten zijn hier te bekijken.

Meest gelezen