Is deze Indiase goeroe dood? Of is hij in diepe staat van meditatie?

Is de Indiase Hindoegoeroe Shri Ashutosh Maharaj dood? Of bevindt hij zich in een diepe staat van meditatie? Op die vraag moet het hooggerechtshof van Punjab een antwoord zien te formuleren nu de nabestaanden van de man een procedure over zijn "toestand" zijn gestart in een zaak van leven of dood.

Het verhaal begint op 29 januari 2014. Op die dag sterft Shri Ashutosh Maharaj nadat hij over pijn in de borst heeft geklaagd. Tenminste: zijn hart stopt met kloppen en dokters verklaren hem klinisch dood.

De volgelingen van de Indiase Hindugoeroe houden er echter een andere mening op na. Zij geloven dat hij niet dood is, maar zich in een diepe staat van meditatie bevindt.

Wanneer zijn lichaam na enkele dagen alsnog tekenen van ontbinding begint te vertonen, stoppen ze hem in een diepvries. Die omgeving staat immers gelijk aan die van het hooggebergte van de Himalaya waar Shri Ashutosh Maharaj in het verleden jarenlang bij vriestemperaturen heeft gemediteerd.

125 miljoen euro

De echtgenote en de kinderen van Shri Ashutosh Maharaj geloven wel dat hij is overleden en vragen zijn volgelingen sinds 29 januari zijn lichaam terug. Aanvankelijk geeft de rechter hen gelijk, maar die trekt zijn oordeel later in omdat de volgelingen volgens hem niet "dwangmatig" kunnen worden overtuigd dat hij effectief is overleden.

Op vraag van de familie is de zaak nu voorgelegd aan het hooggerechtshof van Punjab. Volgens zijn nabestaanden beweren zijn volgelingen dat hij zich in staat van meditatie bevindt zodat ze over zijn immense fortuin kunnen blijven beschikken en zijn opvolging onderling kunnen uitvechten. Shri Ashutosh Maharaj had (of heeft) naar verluidt een vermogen ter waarde van 170 miljoen dollar (zo'n 125 miljoen euro).

Meest gelezen