Verrassingsconcerten van Prince in Botanique

Prince heeft vanavond in de Botanique in Brussel enkele verrassingsconcerten gegeven, na een dag vol speculatie en geruchten. Tot op het laatste moment was het niet zeker om hoeveel concerten het ging. De toeschouwers van het eerste concert moesten wel wat geduld hebben: het optreden startte anderhalfuur later.

De speculaties over de Prince-concerten zijn gisterenavond ontstaan. Toen stond er al een lange rij wachtenden aan de Botanique, in de hoop dat de Amerikaanse zanger er een verrassingsconcert zou spelen. De menigte was eraan voor de moeite, want Prince was nergens te bespeuren. Heel wat fans gingen ervan uit dat het voor vanavond zou zijn.

Vanmiddag leek die wens ook werkelijkheid te worden, toen er op het internet een persbericht van de Botanique (zie onder) begon te circuleren, waarin stond dat er vanavond twee optredens zou komen: één om 20 uur en één om 23 uur. Dat bericht werd enkele minuten later van de website gehaald.

"We hadden een persbericht voorbereid, omdat we een vermoeden hadden dat het concert mogelijk last minute zou aangekondigd worden", zei Mouchaers aan Belga. "Blijkbaar vond iemand het persbericht op een of andere manier en stuurde het de wereld in. We hebben er het raden naar hoe dat is kunnen gebeuren." Hij benadrukte ook dat er nog geen bevestiging was.

"Hij klonk echt wel fantastisch"

Die bevestiging kwam er later op de dag wel. De band die Prince begeleidt, 3rd Eye Girl, liet rond 17 uur weten via Twitter dat er een concert in de Botanique zou komen. Het was op dat moment nog niet duidelijk om hoeveel concerten het ging en hoeveel een ticket zou kosten.

Ondertussen stonden er al honderden mensen aan te schuiven aan de Botanique. Die kregen allemaal een nummer op hun hand geschreven. De eerste 380 kregen even later een bandje "voor het geval het concert bevestigd wordt", klonk het. Even later bevestigde ook boekingskantoor Greenhouse Talent en de Botanique dat er drie concerten zouden komen: om 19, 21 en 23 uur. Tickets zouden 100 euro kosten.

De fans van het eerste concert werden wel op de proef gesteld. "Om iets voor 19 uur werden we binnengelaten, maar het duurde uiteindelijk tot 20.30 uur eer hij op het podium kwam", zegt Brecht Vaes van Studio Brussel die erbij was. Het concert, dat uiteindelijk een uur duurde, bevatte voor de helft hits als "Controversy" en "When doves cry". Op het einde was er nog plaats voor één bisnummer en dat was een lange versie van zijn hit "Purple rain".

"Hij klonk echt wel fantastisch", zegt Brecht. "In de zaal waren wel heel wat ontgoochelde gezichten te zien toen bleek dat het concert maar een uur zou duren." De reden van het korte optreden was volgens Prince zelf de wachtenden voor het volgende concert.

Ook het tweede concert, dat normaal om 21 uur ging starten, startte veel later dan gepland. Daardoor was er lange tijd sprake dat het derde concert niet zou doorgaan. Rond 22.30 uur liet de Botanique via Twitter en Facebook weten dat er toch een derde concert zou komen en dat er daarvoor nog tickets beschikbaar zijn.

Nicolas Maeterlinck

Meest gelezen