Belgische sopraan met hoge aaibaarheidsfactor charmeert

De twaalf finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd voor Zang 2014 zijn uitgezongen. Op de laatste finaleavond was het vooral uitkijken naar de Belgische sopraan Sheva Tehoval. Zij oogstte bijzonder veel applaus met haar vertolking van onder meer Rossini en Dvorák. De Zuid-Koreaanse tenor Seung Jick Kim kon weinig variatie in zijn programma leggen en de Chineese tenor Yu Shao was duidelijk een maat groter dan Seung Jick Kim.

De Zuid-Koreaanse tenor Seung Jick Kim heeft de laatste finaleavond van de Koningin Elisabethwedstrijd voor Zang 2014 geopend met een programma met onder anderen Straus, Puccini, Gounod en Verdi.

Na afloop van zijn optreden zei hij tegen de dirigent van het Symfonieorkest van de Munt, Roland Böer, dat hij gelukkig was over zijn prestatie. "Ik ben blij dat ik het einde van mijn programma heb gehaald", zei de tevreden tenor in "Elisabeth live" op de zender OP12.

De zangpedagoog Peter De Smet en acteur en zanger Stefan Degand hadden veel respect voor de Zuid-Koreaanse tenor, maar stipten ook enkele werkpunten voor Seung Jick Kim aan.

"Het materiaal is aanwezig. Hij heeft een krachtige stem, maar er moet gewerkt worden aan zijn techniek en zijn stemplaatsing.Hij is het soort zanger dat wordt omschreven als "Knödel" zoals de bollen in een "Knödel Suppe". Hij rolt zijn tong achteraan op een bolleke en daardoor gaat de stem bol kllinken en komt hij niet boven het orkest uit", aldus Peter De Smet.

"Je hoorde niet altijd wat hij zong, maar we mogen niet vergeten dat dit een concours is voor jonge zangers. Er is sowieso nog werk aan. Ik vond het optreden van Seung Jick Kim wel een beetje eentonig", zei Stefan Degand.

"Je kunt Sheva Tehoval alleen maar knuffelen"

De Belgische sopraan Sheva Tehoval kon op veel meer bijval rekenen in de zaal en in de studio van "Elisabeth live". De jongste deelneemster aan de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd ontroerde met haar vertolkingen van Donizetti, Handel, Gounod, Dvorák en Rossini.

"Ik ben diep ontroerd en enorm onder de indruk van Sheva Tehoval. Haar teksten waren in tegenstelling tot de vorige zanger heel goed verstaanbaar en het was knap hoe ze een tristesse in haar stem heeft gelegd. Haar jeugdigheid en haar veelzijdigheid geven haar een grote aaibaarheidsfactor. Je kan haar alleen maar knuffelen na zo een prestatie", zei Stefan Degand.

Ook zangpedagoog Peter De Smet was onder de indruk van de prestatie van de Belgische. "Ze geniet er duidelijk van. Ze leverde een heel mooie prestatie met veel energie en ze zong zuiver. Het is een ongelofelijk goede zangeres", aldus De Smet.

Peter De Smet vond wel dat Tehoval met "Una voce poco fá" uit "Il barbieri di Siviglia" van Gioachino Rossini een ongelukkig stuk had gekozen om af te sluiten. "Dat is eigenlijk een stuk voor een mezzosopraan. Je hebt daar een warmere stem voor nodig", klonk het in "Elisabeth live".

"Yu Shao is een intelligente zanger"

De Chinese tenor Yu Shao maakte als laatste finalist een goede beurt in het Paleis voor Schone Kunsten. "Statistisch is het zo dat de kandidaten die de laatste avond optreden, hoog eindigen. Ik gun het deze jongen zeker", reageerde Peter De Smet.

"Deze zanger is een heel veelbelovende tenor. Hij zingt zo mooi en intelligent. Hij weet bovendien waarover hij zingt. Dat zijn stem af en toe eens wegslaat is niet erg. Je voelt je op je gemak bij deze zanger, die zich bijzonder dienstbaar opstelde", besluit De Smet.

Stefaan Degand was het volmondig met Peter De Smet eens. "Yu Shao heeft een fantastische stem en bracht zijn programma bijzonder poëtisch", aldus Degand. Yu Shao was volgens beide studiogasten duidelijk de beste tenor van de avond.

De jury van de Elisabethwedstrijd onder leiding van Arie Van Lysebeth trekt zich nu terug om een oordeel te vellen over de twaalf finalisten. Later op de avond wordt het resultaat van de Koningin Elisabethwedstrijd voor Zang 2014 bekendgemaakt.