1. Student (19) heeft plan om plastic uit oceanen te halen

Een 19-jarige student uit Nederland zou wel eens de oplossing kunnen hebben voor een van de grootste milieuproblemen van onze tijd: de gigantische hoeveelheid plastic die ronddobbert in de oceanen. Boyan Slat presenteert zijn idee vandaag op een conferentie in New York.

Slat mag dan nog maar 19 jaar oud zijn, hij is al enkele jaren bezig met zijn project, "The Ocean Cleanup". Het rapport dat hij vandaag voorstelt, is het resultaat van meer dan een jaar wetenschappelijk onderzoek in verschillende vakgebieden. Hij kreeg de steun van meer dan 100 experts uit binnen- en buitenland die op vrijwillige basis hebben meegewerkt aan het rapport.

Wat is zijn oplossing? Slat stelt voor om gebruik te maken van de zeestromingen. Om het plastic naar één punt te brengen, wil hij 100 kilometer lange drijvende armen inzetten op zee. Schepen brengen het afval vervolgens aan land, waar het gerecycleerd kan worden. Technisch haalbaar en betaalbaar, aldus de student uit Delft. En het zou ook geen gevaar vormen voor planten en dieren.

De "plastic soep"

Hoeveel plastic er in de oceanen ronddobbert, is onmogelijk precies in te schatten, maar het gaat om enorme hoeveelheden. Het plastic komt ruwweg samen in vijf grote plekken in de oceanen, een gevolg van de zeestromingen. Voor die erg vervuilde gebieden wordt ook de term "plastic soep" gebruikt. Op sommige plaatsen is de laag plastic afval enkele meters dik. 

Het afval vormt een ernstig gevaar voor mens en milieu, omdat het plastic vervalt in kleinere stukjes die opgegeten worden door vissen, vogels en andere zeedieren. Zo kunnen de plastic deeltjes ook in de voedselketen terechtkomen.

Geschatte kostprijs: 317 miljoen

Slat begon met zijn project nadat hij op vakantie in Griekenland geconfronteerd was met het probleem. Een filmpje waarin hij zijn idee voorstelt, is intussen al meer dan 1,3 miljoen keer bekeken op YouTube (zie onderaan). Slat mag later deze maand zijn plan ook toelichten aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, zo schrijft de NOS.

De volgende fase van het project wil Slat bekostigen via crowdfunding. De totale kosten van het systeem zijn geraamd op 317 miljoen euro. Tegen 2020 zou er al gestart kunnen worden, meent de jonge student. "Het allerbelangrijkste is nu dat er geen plastic meer bijkomt in de zee", waarschuwt hij wel, anders heeft het geen zin.

Meest gelezen