Sino-Tibetaans boeddhabeeld voor 556.000 euro geveild in Gent

Bij Loeckx Veilinghuis in Gent is een zeldzaam Sino-Tibetaans boeddhistisch Amitayus-beeld voor 556.000 euro onder de hamer gegaan. Dat meldt veilingmeester Peter Loeckx.

"De koper is een Chinese verzamelaar, het gaat om het duurste Chinees stuk antiek dat ooit in België verkocht werd", aldus Loeckx. "Het beeld is een zeldzame vergulde bronzen voorstelling van Amitayus, gezeten in vajrasana op een lotussokkel. De uiterst elegante figuur straalt erg veel sereniteit uit en is versierd met een halssnoer dat ingelegd werd met halfedelstenen."

De naam Amitayus is een samenstelling van "amita", dat "eeuwig" betekent, en "ayus", dat voor "leven" staat. Het is de naam van de godheid van een eeuwig of lang leven. "Uiteraard spreekt dit gegeven welvarende Chinezen aan", aldus nog Loeckx.

Het gaat wellicht om een beeld dat in de keizerlijke ateliers vervaardigd werd. Er is nog een gelijkaardig exemplaar bekend uit het British Museum, het Hong Kong Museum of Art en het V&A museum in Londen.

Het geveilde beeld werd toevallig ontdekt in een Belgische collectie, die het begin jaren 70 kreeg van een vooraanstaande familie die begin 1900 allicht connecties met China had.

Op de veiling scheerden ook andere Chinese vazen en ivoor hoge toppen. De voorbije jaren werd bij Loeckx al veel geld neergeteld voor Aziatische kunst. In 2010 werd een Chinesse Ming Boeddha voor ruim 200.000 euro geveild en eind vorig jaar bracht een Chinese meipingvaas nog 370.000 euro op.

Meest gelezen