Belgische honingbijen getroffen door ernstige ziekte

Onze Belgische bijenkasten worden getroffen door Amerikaans vuilbroed, een ernstige ziekte die de larven van de bijen treft. Er zijn sinds april al 12 haarden van de ziekte ontdekt, waarvan 2 in Pepingen. Daar werden de bijenkasten uit voorzorg al vernietigd en moest er een schutkring worden afgebakend. Dat schrijft De Standaard.

Volgens Lieve Busschots, woordvoerster van het Voedselagentschap (FAVV), is de vernietiging van de bijen een drastische maatregel die noodzakelijk is om de ziekte in te dijken. Er is immers nog geen behandeling voor. In Pepingen is er ook een schutkring van 3 kilometer afgebakend om de bijen te beletten om te reizen.

Het is nog niet duidelijk waarom de ziekte zo plots toeslaat. "We gaan ervan uit dat we nu meer ontdekken, omdat we beter monitoren voor een Europees programma", zegt Busschots. "We hebben ook een zachte winter achter de rug. Besmette dieren bezwijken anders door de kou, maar die hebben het nu overleefd en kunnen andere dieren aansteken." Imkers verhandelen vaak hun bijen, wat ook een mogelijk verspreidingskanaal van de ziekte kan zijn.

"Zoals de brandstapels tijdens de mond-en-klauwzeerepidemie"

De imkers kregen al enkele jaren met een grote sterfte te maken vlak na de winter. Nu leek er verbetering op komst, maar het vuilbroed doet weer zorgen baren. "We moeten dit goed in de gaten houden", zegt Filip Wouters van de Koninklijke Vlaamse Imkersbond. "De ingrijpende maatregelen van het FAVV vinden we terecht, maar er duiken al doembeelden op van massale vernietigingen die doen denken aan de brandstapels met vee tijdens de mond-en-klauwzeerepidemie."

Meest gelezen