Duitse gerecht onderzoekt afluisteren gsm Merkel door NSA

De procureur-generaal bij het hoogste federale gerechtshof in Duitsland stelt een gerechtelijk onderzoek in naar het vermoedelijke afluisteren van de gsm van bondskanselier Angela Merkel door de Amerikaanse geheime dienst NSA. Dat heeft hij gezegd tijdens een gesloten zitting van een commissie van het Duitse parlement.

De beschuldiging betreft spionage. Naar het bespioneren van miljoenen andere Duitsers door de NSA komt er voorlopig geen onderzoek. Dat kan er wel komen, mochten er nieuwe gegevens aan het licht komen uit het onderzoek naar de gsm van Merkel.

Dat laatste onderzoek zal beginnen met onder andere het verhoor van getuigen. De procureur-generaal wil woensdag nog het publiek informeren daarover.

Tegelijk houdt een parlementaire onderzoekscommissie zich bezig met de opheldering van de dataspionage door het NSA en in welke mate de Amerikaanse geheime dienst gegevens kon onderscheppen op websites van bedrijven zoals Facebook, Google en Microsoft.

Meest gelezen