Laatste Navajo-codeveteraan overleden

In de VS is Chester Nez (93) overleden. Hij was de laatste nog levende Navajo-indiaan die in de Tweede Wereldoorlog meehielp een geheime code te ontwikkelen voor het Amerikaanse leger. De code bestond uit woorden in het Navajo.
AP2009

Chester Nez werd samen met 28 Navajo-indianen geselecteerd om een code te maken in hun eigen taal. Hoewel hun taal tot dan nog nooit was neergeschreven, maakten ze zelf ook een alfabet. De Navajo's leerden de code uit het hoofd en gingen ermee naar het front. De codetaal is nooit gekraakt door de Japanners. Zelfs niet-getrainde Navajo-indianen konden niets met de codes, want willekeurige Navajo-woorden kregen een andere betekenis.

Na de Tweede Wereldoorlog diende Nez ook nog in de Koreaanse oorlog, daarna is hij zich gaan toeleggen op schilderen. Zijn familie was lange tijd niet op de hoogte van zijn belangrijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. Pas eind jaren 60 kwam het Amerikaanse leger naar buiten met het verhaal van de Navajo-code. Nez noemde het later "historisch" dat hij zijn eigen naam kon gebruiken tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Meest gelezen