Liégeois, smartphone en NSA krijgen Big Brotheraward

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA, voormalig procureur-generaal Yves Liégeois en de smartphone hebben de Big Brotheraward 2014 gewonnen. Met die prijs, die voor de vierde keer werd uitgereikt, wil de Liga voor Mensenrechten mensen sensibiliseren over de schending van de privacy.

Het voorbije jaar hield de Liga de media goed in de gaten en werd er gezocht naar personen, maar ook instanties of voorwerpen die het voorbije jaar de privacy geschonden hadden. Hiervoor zat een panel van mensen die bezig zijn met privacy samen waarbij eerst een longlist en daarna een shortlist werd gemaakt.

Liégeois werd bedacht met de publieksprijs voor zijn uitspraken over een DNA-databank voor baby's. De Liga zag in de uitspraak voldoende redenen om een nominatie op te leveren: "Liégeois dient te beseffen welk gewicht aan zijn woorden kleeft. Binnen zijn functie is een gedegen aanhangen van alle fundamentele rechten essentieel. Als hooggeplaatste magistraten het recht op privacy ondergeschikt maken aan de belangen die zij dienen, kan men niet anders dan dit grondrecht een reddingsboei toewerpen", aldus Caroline De Geest van de Liga voor Mensenrechten.

"Waar de maatschappelijke consensus voor DNA-opslag tien of twintig jaar geleden eerder terughoudend - of zelfs onbestaande - was, groeit vandaag een zekere genegenheid voor voorstellen in die richting. Liégeois voedt dit sentiment en cultiveert hierbij een apathische houding ten opzicht van privacy."

De NSA kreeg de lifetime achievement award "voor zijn onafgebroken inzet voor het uitbouwen van een controlestaat". De juryprijs ging naar de smartphone, "het persoonlijk spionagebakje in ieders broekzak of handtas".

Meest gelezen