"Geen sprake van euthanasie als feiten gebeurden voor 2002"

Als de 57-jarige diaken uit Wevelgem, verdacht van onwettige actieve euthanasie op verscheidene mensen, de feiten pleegde voor de wettelijke regeling van 2002 dan is er zelfs geen sprake van euthanasie. Dat stelt professor Wim Distelmans, een autoriteit op het vlak van euthanasie.

Distelmans reageert op het nieuws dat een 57-jarige man uit Wevelgem bij minstens tien mensen actieve euthanasie toepaste. De man wordt daarom verdacht van moord. De feiten gebeurden meer dan tien jaar geleden, wellicht zelfs voor 2002, het jaar dat euthanasie bij wet geregeld werd.

Distelmans is formeel. "Als de feiten gebeurd zijn voor 2002 dan was er zelfs geen sprake van euthanasie en was het ook niet wettelijk geregeld. Als het gebeurd is na 2002, dan kan men wel van euthanasie spreken maar dan nog moet de euthanasie zijn uitgevoerd door een arts."

Zelf als de feiten plaatsvonden na 2002 zijn ze dus nog onwettig. De verdachte werkte als verpleger en later als pastoraal medewerker in een ziekenhuis in Menen. Hij heeft geen diploma van arts.

Meest gelezen