Verschillende kleine partijen aanvaarden verkiezingsuitslag niet

Verschillende kleine politieke partijen weigeren de verkiezingsuitslag te aanvaarden. De verkiezingen van 25 mei zouden "weinig eerlijk en transparant" zijn verlopen, waardoor de partijen in kwestie nu een nieuwe stembusgang vragen. Het gaat onder andere om de Piratenpartij, Rossem, Vivant en BUB.

Een zestal kleine partijen hebben zich vandaag in Brussel verzameld om de uitslag van de voorbije Vlaamse, Brusselse en federale verkiezingen aan de kaak te stellen. De verkiezingen van 25 mei zouden volgens hen niet eerlijk verlopen zijn, waardoor men nu een nieuwe stembusgang eist.

De meerderheid van de zes partijen die eisen dat er opnieuw naar de stembussen wordt gegaan, hebben geen verkozenen. Ze halen de technische problemen bij het uitbrengen en tellen van de stemmen aan, alsook het feit dat ze te weinig media-aandacht gekregen hebben in vergelijking met grotere partijen. Daarnaast zint ook de kiesdrempel van vijf procent hen niet, alsook het feit dat ze geen aanspraak kunnen maken op overheidsmiddelen.

Ze eisen niet alleen nieuwe verkiezingen, maar ook de oprichting van een onafhankelijke kiescommissie en een nieuw kiessysteem. Elektronische verkiezingen sluiten ze niet uit, al moet er wel een betere controle van het systeem komen.

"Desnoods naar internationale organisaties"

Op de persconferentie erkenden ze zich er weinig illusies over te maken dat hun beroepen een positief gevolg zouden kennen, aangezien die behandeld zullen worden door de verkozenen van de nieuwe assemblees. "In België bestaat er immers geen "onafhankelijke" kiescommissie", klaagden ze aan. "Maar we willen niet de indruk geven dat we deze verkiezingen aanvaarden", klonk het. Als ze in ons land geen gehoor krijgen, dreigen ze om naar internationale organisaties te stappen zoals de Verenigde Naties, het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.

Twee dagen na de verkiezingen had de extreemlinkse partij PVDA reeds de hertelling van de stemmen in de kieskring Charleroi gevraagd voor het Waals parlement. Parti Populaire kondigde woensdag al aan verschillende verkiezingen voor het Waals Parlement en de Kamer te zullen aanvechten.

Meest gelezen