En plots stopt het fietspad...

Heel wat fietspaden in Vlaanderen liggen er slecht bij, maar het kan nog erger: soms houdt een fietspad gewoon op. Volgens de Fietsersbond worden veel fietspaden niet afgewerkt omdat bijvoorbeeld niet altijd duidelijk is wie verantwoordelijk is voor de aanleg van het fietspad. De Fietsersbond pleit daarom voor een betere coördinatie tussen de gemeenten en het Vlaams Gewest of voor een overkoepelend orgaan dat zich over het hele Vlaamse fietspadennetwerk zou kunnen buigen.
Onderbroken fietspad in Asse.

Fietsen in Vlaanderen is niet altijd een pretje. Fietspaden die plots doodlopen, of onderbroken worden, het komt te vaak voor, vindt de Fietsersbond (zie foto's).

"Spijtig genoeg moeten we vaststellen dat er heel veel fietspaden, routes plots stoppen. We kunnen rustig rondfietsen en om de twee à drie kilometer komen we wel een voorbeeld tegen van een incoherente uitvoering", zegt Roel De Cleen, voorzitter van de Fietsersbond.

Volgens de bond komt dat onder meer omdat niet altijd duidelijk is wie verantwoordelijk is voor de aanleg van fietspaden. Daarom worden ze soms niet afgewerkt.

De bond vindt het ook niet logisch dat het Vlaams Gewest niet altijd zelf het initiatief neemt voor de aanleg van fietspaden langs de gewestwegen. "Ze laten het initiatief soms aan de gemeenten, maar las er dan iets hapert bij de gemeente, blijft het fietspad achterwege", zegt De Cleen. Soms stopt een fietspad ook aan een gemeentegrens.

De Fietsersbond pleit daarom voor meer betere coördinatie tussen het gewest en de gemeenten. Ook een overkoepelend orgaan dat zich over het hele Vlaamse fietspadennetwerk zou kunnen buigen, behoort ook tot de mogelijkheden. Nu is de verantwoordelijkheid namelijk te veel versnipperd, meent de bond.

Gent.

Tongeren.

Lier.

Oudenaarde.

Meest gelezen