Veel hagelschade afgelopen nacht

Heel wat plaatsen in Vlaanderen en Wallonië zijn afgelopen nacht geteisterd door zware onweders en felle hagelbuien. De tweede onweerszone in evenveel dagen veroorzaakte vooral in rond Sint-Niklaas, in Antwerpen-Stad en Wallonië veel overlast.
Onweer boven de Vlaamse Ardennen

De eerste onweerszone kwam rond middernacht ons land via de Westhoek binnen. Het onweer dat gepaard ging met hevige hagelbuien trok via Poperinge en Ruiselede naar Oost-Vlaanderen en Terneuzen. Ten noorden van Gent boog een deel van de onweerswolken af richting Antwerpen.

In West-Vlaanderen werden vooral Staden, Tielt en Ruiselede getroffen. De regio rond Tielt had te maken met wateroverlast na een wolkbreuk. "Tielt kreeg in korte tijd 30 liter water per vierkante meter te slikken. Dit resulteerde in een 90-tal oproepen voor brandweer Tielt en deelgemeente Aarsele", meldt burgemeester Els De Rammelaere.

"Er waren onder meer interventies aan het Sint-Andriesziekenhuis, het woonzorgcentrum Deken Darras , de kelders van het stedelijk zwembad en een feesttent in Kanegem waar 2.000 mensen aanwezig waren." Ook in buurgemeente Ruiselede waren er problemen.

Waasland zwaar getroffen

Net over de provinciegrens, in Aalter, kreeg de lokale brandweer 80 oproepen voor ondergelopen kelders en glasschade en werd er versterking geboden uit Nevele. Door een ondergelopen tunnel in de Aalterse Stationsstraat reed een wagen zich ook vast.

Verderop in het Meetjesland is er vooral schade in de zone Zomergem, Eeklo en het noorden van Gent, waar de brandweer ruim honderd oproepen kreeg voor schademeldingen uit Lovendegem, Evergem, Kluizen, Ertvelde en Sleidinge. Naast particulieren liepen daar ook verschillende bloemisterijen schade op aan serres.

De zwaarste problemen werden gemeld in het Waasland. De brandweer kreeg er zowat 750 oproepen binnen. Er is vooral melding van schade aan koepels, dakramen, veranda's, serres of daken en deuken in wagens. Verder in het Waasland is er ook beperkte schade in Wachtebeke, in Moerbeke-Waas en waren er in totaal 75 schademeldingen, vooral uit Beveren en deelgemeente Melsele. Volgens de brandweer waren de hagelbollen op verscheidene plaatsen vier tot vijf centimeter groot, de grootte van een pingpongbal.

De brandweer van Antwerpen kreeg zo'n 700 oproepen, vooral voor schade aan koepels. De auto's die aan de Leien geparkeerd stonden, werden bedolven onder een dikke laag bladeren (kleine foto). Daarnaast kwamen er ook veel meldingen vanuit Hoboken, Merksem en Ekeren. In Schoten stonden enkele straten blank. Er is vooral schade in Antwerpen-Noord. Verderop in de provincie bleven de Kempen gespaard.

Door wateroverlast zijn de Bolivartunnel in de richting van de A12 en de tunnel aan de Schijnpoortweg vanmorgen tijdelijk afgesloten voor alle verkeer.

Dik tweeënhalf uur na de start van het eerste, begon een tweede onweer in Kortemark, nabij Torhout. Die onweerszone trok verder naar Maldegem in Oost-Vlaanderen van waaruit ze rond 3.45 uur ons land verliet. Ook in Wallonië was er overigens plaatselijk hevig onweer. De regen veroorzaakte op heel wat plaatsen wateroverlast.

De onweersdreiging is nog niet voorbij. Weerman Frank Deboosere waarschuwt voor nieuwe, lokaal zware onweders. "We verwachten nog voor de middag de eerste onweersbuien vanuit Frankrijk. Vooral na de middag kunnen de buien heel hevig zijn met hagel, rukwinden en wateroverlast. Ook komende nacht is er nog kans of fel onweer", aldus Deboosere.

Het onweer van vannacht, door u gefilmd

Meest gelezen