Haar in de boter tussen Jean-Marie en Marine Le Pen

De voormalige topman van extreemrechts in Frankrijk, Jean-Marie Le Pen, is verontwaardigd omdat zijn dochter en partijvoorzitter Marine Le Pen hem verboden heeft om nog video's te posten op de website van het Front National.

Antisemitische uitspraken waren al eerder op te tekenen bij voormalig FN-topman en Europees parlementslid Jean-Marie Le Pen, maar zijn recente uitval naar de joodse zanger Patrick Bruel heeft enkele dagen geleden opnieuw tot heibel geleid. Le Pen had toen gezegd dat hij "een baksel" of "fournée" zou maken van Bruel en daar werd toen een verband gelegd met de crematoria waarin de nazi's tijdens de oorlog miljoenen joden hebben uitgemoord.

Huidig FN-voorzitter en dochter Marine Le Pen was daar aanvankelijk nogal losjes over, maar sprak daarna over "een politieke fout" en heeft haar vader nu verboden om nog langer video's op de website van het Front National te publiceren.

Dat is niet in goede aarde gevallen bij vader Le Pen die zegt dat hij "emotioneel erg gekwetst is" en aangeeft dat hij over de kwestie geen contact heeft met zijn dochter, die hij overigens "Madame Le Pen" noemt. Hij wil overigens nog steeds video's met bijdragen publiceren, maar dan wel op zijn persoonlijke website.

De kwestie heeft binnen het Front National tot forse discussies geleid. Marine Le Pen sprak onlangs over "een politieke fout". Haar partij heeft de recente Europese verkiezingen in Frankrijk gewonnen en kon meer zetels dan gelijk welk andere partij in Frankrijk binnenhalen. Marine Le Pen wil het FN al langer een meer gematigd imago aanmeten.

Meest gelezen