"Scampi in supermarkten product van slavenarbeid"

De garnalen en kreeftjes die in westerse supermarkten verkocht worden, zijn het product van slavenarbeid in Thailand. Dat schrijft de Britse krant The Guardian vandaag. Journalisten van de krant deden een half jaar lang onderzoek naar de industrie achter de scampi en brengen nu de schrijnende verhalen van hedendaagse slaven, verhalen over mishandeling en moord.

De schrijnende situatie van de mensen die helemaal onderaan meedraaien in de miljardenindustrie is al langer bekend. Maar zelden werden hun verhalen zo expliciet verteld als in The Guardian vandaag. 

Scampi voor supermarkten als Carrefour en Aldi worden gekweekt door de Thaise multinational Charoen Pokphand Foods, kortweg CP Foods. De slavernij waar The Guardian over schrijft, situeert zich niet bij de kweek zelf door CP Foods, maar bij booteigenaren die het voer voor de scampi aanleveren.

Slavernij

The Guardian sprak met mensen uit Myanmar en Cambodja die naar Thailand waren getrokken om werk te vinden. Nieuwe werkgevers beloofden hen werk in fabrieken, maar dat bleek telkens een leugen. De migranten kwamen op boten terecht die vissen naar allerlei "bijvangst" (niet-eetbare of te kleine vis) om later aan de scampi te voeren.

Feitelijk kwamen de gelukzoekers zo in de slavernij terecht. Ze werden door ronselaars verkocht voor zo'n 700 euro en moesten tot 20 uur per dag werken in onmenselijke omstandigheden. Ze werden geketend, gemarteld en kregen amper iets te eten, soms jaren lang. 

En het ging verder dan dat: van de 15 ex-slaven waar The Guardian mee sprak, verklaarden er 10 dat ze gezien hadden dat medeslaven vermoord waren. Dat gebeurde o.a. door mensen neer te schieten of, verzwaard met gewichten, overboord te gooien. Eén getuige deed het barbaarse verhaal van een man die gevierendeeld werd door vier schepen.

Reacties

Toen The Guardian de getuigenissen verzameld had, confronteerde de krant CP Foods ermee. Het bedrijf zegt dat het weet heeft van de slavernij maar dat het er weinig aan kan doen, omdat het bij leveranciers gebeurt.

De supermarkten waar CP Foods aan levert, zeggen in hun reacties allemaal dat ze tegen slavernij zijn en het niet toelaten. Carrefour zegt dat CP Foods sinds 2012 strenger gecontroleerd wordt, maar het moet toegeven dat het niet eenvoudig is om alle schakels in de complexe keten te controleren.

Aldi UK zegt dat het leveranciers er contractueel toe verbindt geen slavenarbeid toe te staan en dat Aldi niet toestaat dat mensenrechten worden geschonden op het werk.

Meest gelezen