Britse oliemaatschappij gaat niet naar olie boren in Virungapark

De Britse oliemaatschappij SOCO heeft beslist om toch niet naar olie te boren in het beschermde Congolese Virungapark. SOCO heeft daarover een akkoord gesloten met de natuurorganisatie WWF. Tegen de olieboringen was de voorbije jaren fel geprotesteerd.
Het Virungapark is wellicht het meest bekend voor de berggorilla's die er leven.

WWF diende eind 2013 een klacht in tegen SOCO. Sindsdien hebben de natuurorganisatie en de Britse oliemaatschappij onderling bemiddeld over de zaak.

In een gezamenlijk persbericht liet SOCO weten dat het zich ertoe verbindt om geen enkele olieboring of andere exploitatie in het Virungapark uit te voeren, "tenzij de Unesco en de Congolese regering het erover eens zijn dat zulke activiteiten niet incompatibel zijn met de status van werelderfgoed". Het park werd in 1979 door de Unesco erkend als werelderfgoed.

De oliemaatschappij zet haar seismisch onderzoek aan het Edwardmeer, dat voor een deel in het park ligt, wel voort.

Leveren olieboringen lokale bevolking (n)iets op?

SOCO is een maatschappij die vooral op risicovolle locaties naar olie zoekt, omdat het daar goedkoper is om de werken uit te voeren. Dat levert het bedrijf dan meteen heel wat winst op.

De Congolese overheid en SOCO hielden tot nog toe altijd vol dat het boren naar olie in het Virungapark voor economische voorspoed zou zorgen en op termijn ook voor politieke stabiliteit in de kwetsbare regio.

Het laatste African Progress Report uit 2013 stelt echter dat dat niet klopt: "In de praktijk leidt de rijkdom aan grondstoffen vaak tot armoede, ongelijkheid en gewelddadige conflicten." Bovendien roepen olieboringen in beschermde natuurgebieden sowieso vragen op.

Tegen de olieboringen is de laatste jaren dan ook fel geprotesteerd, zowel door lokale als internationale milieuorganisaties. Ook de Britse regering uitte kritiek op de plannen.

Ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is alvast verheugd over de overeenkomst tussen WWF en SOCO. "De minister heeft sinds enkele maanden geprobeerd om de aandacht van de Britse overheid te vestigen op deze activiteiten en het risico dat ze vormen voor het behoud van het park, waarvan het ecosysteem uniek is in de wereld", luidt het in een persbericht.

Reynders wijst er ook op, verwijzend naar onderzoek van WWF, dat er elders in de regio wel op een economisch en sociaal duurzame manier naar olie geboord kan worden, waar de lokale bevolking en de Congolese staat beter van kunnen worden. "België is bereid om deze projecten te steunen, zoals het ook al heeft gedaan via de financiering van hydro-elektrische centrales."

Belg aan het hoofd

Het Virungapark is ongeveer 79.000 hectare groot en is vooral bekend door de berggorilla's die er leven, ongeveer een vierde van de nog overblijvende berggorilla's in de wereld. Het park is ook de habitat van 's werelds grootste populatie nijlpaarden en okapi's, een endemische soort in de Congolese bossen. Daarnaast is het park vooral gekenmerkt door het regenwoud, de meren en de actieve vulkanen.

De Belg Emmanuel de Merode is directeur van het Virungapark, het oudste nationale park van Afrika. De 43-jarige De Merode werd half april nog in een hinderlaag gelokt en neergeschoten door drie gewapende mannen. Hij overleefde de aanval en herstelde nadien in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Sinds eind mei is hij weer aan het werk in het park.

Meest gelezen