Internationaal Strafhof vervolgt Ivoriaanse ex-president Gbagbo

Het Internationale Strafhof ICC zal de voormalige president van Ivoorkust Laurent Gbagbo vervolgen wegens "misdaden tegen de menselijkheid". Dat maakt het ICC zelf bekend in een mededeling. Gbagbo wordt vervolgd voor vier verschillende aanklachten, die zouden zijn begaan tijdens het geweld in Ivoorkust na de betwiste presidentsverkiezingen.

Gbagbo wordt door het ICC als enige verantwoordelijk geacht voor de burgeroorlog die volgde op de verkiezingen in Ivoorkust. In die woelige strijd kwamen ongeveer 2.000 mensen om het leven. Door het geweld kwam uiteindelijk Gbagbo's rivaal Alassana Outtara aan de macht.

Outtara leverde Gbagbo bovendien uit aan Den Haag in 2011, nadat hij door Franse troepen was gearresteerd. Daar wacht hij nog op zijn rechtszaak. Als hij schuldig wordt bevonden, riskeert Gbagbo levenslang.

Meest gelezen