"Tijdens duiken in Griekenland kwam ik meer plastic dan vissen tegen"

Tien dagen geleden presenteerde de 19-jarige Nederlandse student Boyan Slat in New York zijn project "The Ocean Cleanup" om een groot deel van het ronddrijvend plastic uit de oceanen te halen. In "Terzake" vertelde hij vanavond hoe hij drie jaar geleden tijdens het duiken in Griekenland op dat idee is gekomen.

Boyan Slat wil door gebruik te maken van 100 kilometer lange drijvende armen zoveel mogelijk plastic naar één punt brengen. Via een platform wordt het plastic opgezogen en vervolgens brengen schepen het afval aan land. Tien dagen geleden stelde hij zijn haalbaarheidsstudie daarover voor in New York.

De jonge student kreeg al heel wat gehoor voor zijn project. Het artikel erover op onze site werd de voorbije anderhalve week door een ongezien aantal bezoekers gelezen. Morgen vliegt Slat overigens naar Washington waar hij de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry meer uitleg over zijn project mag geven.

Slat was 16 jaar toen hij op het idee voor het project kwam. "Ik was aan het duiken in Griekenland en kwam meer plastic tegen dan vissen", vertelde hij in de studio van "Terzake". Het idee om daar iets aan te doen, bleef door zijn hoofd spoken en uiteindelijk zette hij zijn studies en sociale leven op een laag pitje om het idee te kunnen uitwerken en er zich volledig op te kunnen focussen. Dat kostte hem een jaar of drie.

Blat wil nu een groot proefproject opstarten en wil via crowdfunding in 100 dagen 2 miljoen dollar inzamelen. De student is er zich van bewust dat met zijn project niet alle zeeën schoongemaakt kunnen worden: "We zullen nooit de laatste kilo plastic uit het water kunnen halen, maar wel bijna de helft van het plastic uit het gebied waar plastic zich concentreert, halverwege tussen Hawaï en Californië." In oppervlakte is dat gebied twee keer zo groot als de staat Texas.

Slat, bijzonder geïnteresseerd in technologie, denkt overigens al stiekem over andere "wereldproblemen" na, maar wil er toch eerst voor zorgen dat dit project effectief uitgevoerd wordt. "Gezien dit project toch al mijn tijd eist, heb ik mijzelf gedwongen om daar nog niet mee bezig te zijn."

Meest gelezen