Greenpeace: "DEME moet contract met Russen verbreken"

Het Belgische baggerbedrijf DEME gaat werken uitvoeren in het Russische deel van de Noordelijke IJszee. Eerder had het grootste Belgische baggerbedrijf Jan De Nul al meegewerkt aan dat project. De baggerwerken moeten de aanleg mogelijk maken van een haven. Rusland zou op die manier olie en gas kunnen ontginnen op de Noordpool. Greenpeace België eist dat DEME het project laat varen.

Het baggerproject waarvoor na Jan De Nul nu ook de andere grote Belgische speler DEME wordt aangetrokken, is erg belangrijk voor Rusland. Moskou wil namelijk zo snel mogelijk beginnen met de ontginning van olie en gas op de Noordpool. Daar maakt Greenpeace zich grote zorgen om.

"Ons land neemt de bescherming van de Noordpool niet serieus" stelde Greenpeace België vorig jaar al. De milieuorganisatie kloeg toen de beslissing van de kredietverzekeraar Delcredere aan, omdat die net een garantie verstrekt had om de baggeractiviteiten van Jan De Nul aan de Noordpool te ondersteunen. Op die manier verleende de Belgische overheid rechtstreeks steun aan de aanleg van de haven van Sabetta, een cruciaal project voor de Russen.

"Tonen waar het duurzaamheidscharter voor staat"

Greenpeace België begrijpt niet dat de overheid "openlijk meedoet aan de waanzinnige wedloop om fossiele brandstoffen aan de Noordpool". Nu baggerbedrijf DEME deze zomer de fakkel overneemt van Jan De Nul, wil Greenpeace daar even de aandacht op vestigen. "DEME beweert hoogstaande milieunormen te respecteren. Maar door de industriële ontginning van de Noordpool te ondersteunen, riskeert het bedrijf bij te dragen tot de vernietiging van deze kwetsbare regio, die een unieke fauna herbergt", zegt Joeri Thijs van Greenpeace België.

Greenpeace vraagt niets meer of minder dan de opschorting van de werken. "DEME moet simpelweg zijn contract met de Russische opdrachtgever verbreken en zo een sterk signaal sturen naar de hele industrie. DEME heeft een unieke kans om het goede voorbeeld te tonen en te bewijzen dat zijn duurzaamheidscharter geen schone schijn is", besluit Thijs.

Meest gelezen